Posljednja subota u mjesecu kolovozu 2024. godine tradicionalno je rezervirana za gastro manifestaciju u Nardu, 29. po redu najstariju Fišijadu u Hrvata, koja je ujedno i polufinalno državno natjecanje u spravljanju fiš paprikaša. Nard je bio mjesto za brojne posjetitelje koji su imali priliku uživati u vrhunskoj zabavi te u raznim ribljim delicijama poput šarana na rašljama, pohanih šaranskih potkova uz naravno izvrsne riblje paprikaše.

U organizaciji Turističke zajednice Grada Valpova, Grada Valpova i NK „Drava“ Nard, a pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Osječko-baranjske županije, ovogodišnja Fišijada okupila je značajan broj natjecatelja, njih 61 iz raznih gradova i općina Osječko-baranjske županije, ali i udaljenijih mjesta Lijepe naše koji su svojim kuharskim umijećima nastojali osigurati svoje mjesto u finalnoj večeri koja će se održati u Belom Manastiru, 6. rujna 2024. godine.

Donošenje odluke o osam najbolje spravljenih fiš paprikaša, odnosno, osam najboljih kuhara koji će se predstaviti na finalnoj večeri, pala je na sudačko povjerenstvo kojeg su činili predsjednik povjerenstva, dvostruki državni prvak u kuhanju fiš paprikaša i veliki majstor kotlića iz Narda – Zvonko Barić uz Darka Kovačevića i Borisa Lordana.

Nakon dugog vijećanja, povjerenstvo je donijelo konačan poredak:

1. mjesto – Ivan Špoljarić, Zadar/Nard
2. mjesto– Bojan Marušić, Osijek
3. mjesto – Kris Horvat, Valpovo
4. mjesto – Milan Knežević, Baranjsko Petrovo Selo
5. mjesto – Želimir Berečić, Zelčin
6. mjesto – Dinko Šetka, Stobreč
7. mjesto – Tomislav Barišić, Valpovo
8. mjesto – Ivica Marić, Vukovar

Svim sudionicima Fišijade su uručene zahvalnice, a osmorici najboljih su, uz diplome, uručene i vrijedne nagrade. Tijekom večeri je za posjetitelje organizirana tombola s bogatim nagradama vjernih pokrovitelja – „Limarija Sebastijan“, „Quantum“ Valpovo, OPG „Kokić“ Nard, Restoran „Park“ Valpovo, Moto-Valpovo. Za veselu atmosferu pobrinuli su se Širokobriješki dukati te Šima Jovanovac & Žeteoci. Program 29. Fišijade u Nardu vodio je Luka Tonković.

Tekst: Eduard Lacković
Foto: Frames Media

Skip to content