U petak 19. i u subotu 20. travnja 204. godine na Trgu kralja Tomislava ispred Edukacijsko – interpretacijskog centra Matije Petra Katančića održao se treći po redu dječji festival znanja i igre Matijafest.

PRVI DAN

Prvoga dana je sam događaj otvorilo Dječje gradsko vijeće Grada Valpova, nakon čega je ravnatelj Ustanove za kulturne djelatnosti Ante Evetović Miroljub, Zvonko Barišić, otvorio izložbu doktora povijesne znanosti Dinka Župana „Biti učenik u 19. stoljeću“.

U sklopu festivala održalo se više edukativno – zabavnih radionica za djecu svih uzrasta. Predsjednica Društva naša djeca Grada Valpova, Lucija Markešić, održala je radionicu „Mali umjetnici“ za djecu predškolske dobi, a likovno su se mogli izraziti i oni nešto malo stariji uz pomoć likovnog pedagoga i vizualnog umjetnika, Tina Andonovskog, koji je predvodio radionicu „Igra kao skulptura“.

Uz pomoć kustosa Muzeja Valpovštine, Stjepana Vidakovića, djeca su nakon radionica mogla otići u davnu prošlost grada Valpova s Katančićevim vremeplovom. Zajednica tehničke kulture je i ove godine obogatila program s čak dvije radionice. Na prvoj radionici su djeca mogla crtati 3D olovkom, dok su na drugoj kroz teleskop promatrala sunce.

Muzejski pedagog Muzeja vučedolske kulture, Krešimir Martinović je u suradnji sa arheologinjom Petrom Nikolić održao jednu od svojih najpoznatijih radionica„Vučedolska kuća“.

DRUGI DAN

U subotu 20. travnja u dopodnevnim satima također je održan bogat program i različite dječje radionice.

Posjetitelji su mogli pogledati kratak dječji igrokaz koji je napravljen prema ulomku Katančićeve pjesme „O kozama koje su Valpovčani protjerali“, te su djeca pokušala spasiti koze od protjerivanja. Ovaj igrokaz bio je odigran od strane Dramske kazališne skupine Belišće. Nakon predstave djeca su također mogla gledati kako se nekada kovao novac u „Katančićevoj kovnici novca“

Nakon ovakvog otvaranja i predstavljanja održano je čak pet različitih radionica na kojima su mogla sudjelovati djeca različitih uzrasta. Akademska slikarica Slobodanka Griva Šokac je kroz sliku nastojala približiti sve mostove grada Valpova. Ove godine je na Matijafestu prvi puta sudjelovao i Izviđački odred „Darko Tivanovac“. Izviđači su na štandu predstavili svoje proizvode te su djeci prikazali kako izrađuju iste.

Osim bogatog programa, u sklopu dječjeg festivala održan je i sajam na kojem su bili izloženi različiti proizvodi. Na štandovima Gradske knjižnice i čitaonice, posjetitelji su mogli kupiti knjige po vrlo povoljnim cijenama, a svoje proizvode je predstavila i udruga „Zvono“. S obzirom na predstave i recitacije „O kozama koje su Valpovčani protjerali“, na štandu OPG Đurković su predstavljeni i domaći kozji proizvodi. U sklopu sajma je održana i izložba proizvoda gospođe Suzane Zdunić „Isprepletimo ruke“. Dakle, radi se o rukavićima koji pomažu oboljelima od demencije i Alzhaimerove bolesti. Ovi proizvodi nisu bili na prodaju već su se darivani za stvarno oboljele.

Foto: Mihaela Tadić

Skip to content