Matija Petar Katančić (1750-1825) najistaknutiji je hrvatski erudit s kraja 18. i početka 19. stoljeća koji je svojim znanstvenim i stručnim radom pokrivao široko polje tadašnjih humanističkih znanosti. Grad Valpovo i Hrvatski institut za povijest – Podružnica Slavonski Brod u zajedničkoj organizaciji već petu godinu zaredom organiziraju kulturno-znanstvenu manifestaciju Dani Matije Petra Katančića.

Peti Katančićevi dani počinju 8. rujna (petak) u 19 sati s predavanjem dr. sc. Tomislava Bogdana redovitog profesora s Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Tomislav Bogdan vodeći je stručnjak u Hrvatskoj za hrvatsku ranonovovjekovnu književnost, a održat će predavanje pod naslovom „Katančić kao klasicistički pjesnik“.

Ovogodišnji Katančićevi dani završavaju u subotu 9. rujna sa sajmom knjiga na kojem će građani moći kupiti knjige po prigodnim cijenama. Otvorenje sajma je u 10 sati, a zatvaranje u 13 sati.

U sklopu sajma u 11 sati dr. sc. Darko Vitek će održati predavanje „Društvena povijest Slavonije u 18. stoljeću.“ Darko Vitek izvanredni je profesor na Hrvatskim studijima u Zagrebu i vodeći je stručnjak za hrvatsku ranonovovjekovnu povijest. Predavanja ovogodišnjih Katančićevih dana održat će se u Memorijalnom i Edukacijsko-interpretacijskom centru Matije Petra Katančića, a sajam knjiga ispred Edukacijsko-interpretacijskog centra na Trgu kralja Tomislava.

Program:
8. rujan 2023. (petak)

Predavanje dr. sc. Tomislav Bogdan, „Katančić kao klasicistički pjesnik“
19 sati (Memorijalni centar Matije Petra Katančića)

9. rujan 2023. (subota)

Sajam knjiga od 10 do 13 sati (Trg kralja Tomislava, ispred Edukacijsko-interpretacijskog centra Matije Petra Katančića)
Predavanje dr. sc. Darko Vitek, „Društvena povijest Slavonije u 18. stoljeću.“
11 sati (Trg kralja Tomislava, Edukacijsko-interpretacijski centar Matije Petra Katančića)

Skip to content