Nakon sveobuhvatnih priprema, jučer je održan 4. Festival sira i vina, prva u nizu priredbi Vinskog mjeseca u Osječko-baranjskoj županiji.

Marljivi organizatori, Turistička zajednica Grada Valpova i Karašicka republika poduzeli su sve što je bilo u njihovoj moći da priredba i uspije, da nadmaši sve dosadašnje.

Tako je i počelo, sve je ukazivalo na to da će to biti još jedna večer u kojoj će gastro-enološka ponuda biti na dojmljivoj razini, glazbeni program usklađen s izbirljivom publikom iz Valpovštine i puno šire. Već od ranog poslijepodneva svi su volonteri bili na svojim mjestima, sve je bilo spremno za ugodno druženje u ambijentu dvorca, a u prvim minutama početka programa počeli su pristizati posjetitelji spremni na degustaciju sireva 10 sirara iz bliže i dalje okolice te 15 vinara iz svih slavonskih vinogorja. No, organizatori su se našli u nevoljama, jer pogled u nebo dao je naslutiti da će se crne prognoze ipak ostvariti. Past će kiša i poremetiti planove i publici i organizatorima.

Ipak, pokazalo se da niti kiša ne može ozbiljnije ugroziti priredbu koju nije bilo moguće odgoditi. Svi sudionici naime, dio su davno prije isplanirane proljetno-ljetne sezone druženja uz čašu vina s pogledom na dvorce, vinograde i brojne druge ruralne i gradske vizure Vinskog mjeseca u Osječko-baranjskoj županiji.

Možemo samo pretpostaviti kakav bismo urnebes doživjeli da je svibanjska večer bila topla i ugodna, jer kiši u inat, stotine su najupornijih posjetitelja, s kišobranima i bez njih, čekale i dočekale glazbeni vrhunac večeri – Nenu Belana i Fiumense i s njima se družile do kasno u noć.

Nema sumnje da su organizatori ipak zadovoljni jer se pokazalo da i u krajnje nepovoljnim vremenskim okolnostima mogu računati na dobar odaziv publike i sjajno raspoloženje.
Dakle, sinoć je sve imalo svoj početak Festivalom sira i vina u Valpovu, a uskoro se uz vino družimo u Osijeku na Wine & Walku 19. i 20.5., te na Večeri vina i umjetnosti 26.5.

Početkom lipnja idemo u baranjsko vinogorje gdje nas 3.6. čeka sedmo izdanje Baranja Wine & Walk. Koje vino najbolje paše uz dunavsku ribu otkrijte 10.6. u erdutskom vinogorju na Aljmaškoj ribarskoj noći. Ranije istoga dana, zavirite u Bure kulture 10.6. na vidikovcu usred bujnih i pitoresknih vinograda vinarije Belje.

Službeni vrhunac proljetnih vinskih događanja u Osječko-baranjskoj županiji uslijedit će 16.6. kada Osječko-baranjska županija i Osijek postaju domaćini međunarodne konferencije GO Grow de Monde, posvećene graševini, poznatoj i kao velški ili talijanski rizling, omiljenoj vinskoj sorti Hrvatske.

U veselom ritmu nastavit će se i drugi dio lipnja koji nam donosi još jedno izdanje Vinatlona, 23.-24.6. u Zmajevcu u Baranji tijekom kojega ćete moći obići brojne podrume i sudjelovati u vinskim igrama. Isti vikend povežite u nezaboravno vinsko iskustvo Slavonije i Podunavlja te otkrijte bajkovito Đakovačko vinogorje uz otvorene podrume Mandićevca 23.6. i Trnave 24.6. u sklopu jedne od najstarijih vinskim manifestacija, Bonavite, a sve kao dio svjetske smotre folklora Đakovačkih vezova.

Vladimir Vazdar
Foto Anita Valpovo

Skip to content