Sinoć je u Centru kulture „Matija Petar Katančić“, po prvi put u Hrvatskoj, pod novim imenom, nastupio Panonski tamburaški orkestar iz Pečuha.

Riječ je o tamburaškom orkestru Hrvata koji žive u Mađarskoj, a zahvaljujući tome što im je jedan od utemeljitelja, dirigent i voditelj Ivan Draženović, Valpovčanin, ovi će glazbenici i ubuduće biti česti gosti Valpova i uvijek iznova oduševljavati nadahnutim nastupima. U gotovo dvosatnom programu tijekom kojeg su izvodili različite kompozicije prilagođene tamburaškoj izvedbi, podarili su obilje zadovoljstva publici koja je to znala nagraditi snažnim pljeskom na otvorenoj sceni.

Zapaženi gost večeri bio je Jerry Grchevic, Hrvat iz Pittsburgha koji se izvedbama svojih popularnih kompozicija dokazao i kao virtuoz bisernice.

Tijekom koncerta kroz koji je orkestar i publiku vodio Ivan Draženović, saznali smo, između ostaloga, da je orkestar sastavljen od talentiranih glazbenika porijeklom Hrvata iz cijele Mađarske nastao tijekom tamburaških kampova pod vodstvom Zoltana Vizvarija i Ivana Draženovića i stasao do sjajnog orkestar spremnog za nastup na bilo kojoj svjetskoj pozornici. Iza njih stoji ozbiljan i sustavan rad jer su se pokazali virtuozima svojih instrumenata, izvrsne koncentracije i vrhunske izvedbe, a posebno valja istaknuti Miru Zsivkovics, violina i glas, Adama Szabo glas, Matu Balogha, brač i Zoltana Vizvari, bisernica, koji su u solističkim dionicama izazvali buran pljesak zadovoljne publike.

Nakon koncerta, uslijedili su usputni komentari: „Tako se to radi, sa srcem“, „Svaka im čast“, „Za ovakav koncert slobodno mogu tražiti 100 kuna za ulaznicu“…

Umjesto dodatka programu od 18 kompozicija Valpovačka je publika dobila obećanje novog koncerta – uskoro. Zahvaljujući suradnji s Jerryem Grchevicem orkestar će uskoro i na američku turneju na kojoj će nastupiti u Las Vegasu i Los Angelesu, a sasvim je izvjesno da će to biti samo početak nastupanja na pozornicama velikih glazbenih i zabavljačkih centara.

Vladimir Vazdar

Foto Anita Valpovo

Skip to content