Sedmi i završni dan 54. Ljeta valpovačkog započeo je u jutarnjim satima Budnicom Puhačkog orkestra DVD-a Valpovo na sedam gradskih lokacija, dok se u isto vrijeme, ispred valpovačkog dvorca Prandau-Normann i duž centralne ulice, održavao tradicionalni Vašar Ljeta valpovačkog uz Eko-etno sajam s rukotvorinama obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Svoju bogatu ponudu autohtonih jela prezentirale su i dvije „Šokadije“,one iz Ivanovaca-Marjančaca-Zelčina, te iz Bocanjevaca. U sklopu Ljeta valpovačkog, ove se godine održao i Teniski turnir za teniske rekreativce, a njegov osvajač je Goran Hummel koji je u finalu pobijedio domaćeg igrača Zorana Bartulovića 6:1, 6:2. Nakon Đakova, Zagreba i Zadra četvrti je to osvojeni turnir u nizu ovog izvrsnog igrača iz Osijeka koji prije nekoliko tjedana u Zadru osvojio Prvenstvo Hrvatske za tenisače rekreativce.

Posljednja nedjelja u mjesecu lipnju je oduvijek bila centralni dan Ljeta valpovačkog kada u poslijepodnevnim satima, kroz središte grada Valpova, prolazi svečana povorka folklornih skupina i šokačkih zaprega sve do dvorca Prandau-Normann gdje na Smotri folklora razna kulturno-umjetnička društva predstavljaju svoje autentične narodne nošnje, izvorne plesove i pjesme. Ovogodišnji defile i Smotru folklora obilježilo je 14 društava: HKUD „VALPOVO 1905“ VALPOVO, KUD „PERKOVČANI“ NOVI PERKOVCI, KUD „ŠOKADIJA“ LADIMIREVCI, KUD „IZVOR“ RAKOVICA, KUD „KOLO“ NARD, KUD „ŠUBIĆ“ NOVSKA, KUD „NIKOLA ŠUBIĆ ZRINSKI“ PETRIJEVCI, KUD „LIPA“ SEMELJCI, FA „TUROPOLJE“ VELIKA GORICA, KUD „ŠOKADIJA“ BOCANJEVCI, HKUD „OSIJEK 1862.“ OSIJEK, KUD „ŠOKADIJA“ IVANOVCI-MARJANČACI-ZELČIN, HKC „KOLO“ SUBOTICA, HKUD „HARKANOVCI“ HARKANOVCI uz predivne šokačke zaprege konjogojskih Udruga iz Valpova, Rešetara, Branjinog Vrha, Bogdanovaca, Širokog Polja i Pribiševaca.

Kao epilog posljednjeg dana Ljeta valpovačkog u večernjim se satima, na novoobnovljenom valpovačkom trgu, održao pravi glazbeni spektakl. Za to su se pobrinuli dečki iz Klape Rišpet i Grupe Vigor koji su mnogobrojnoj publici priredili večer za pamćenje.

Hvala SVIMA koji su dali svoj obol u očuvanju naše tradicije jer bez očuvanja kulturne baštine, koju su nam u nasljeđe ostavili naši preci, ne može se govoriti o identitetu, povijesti ili kulturi nekoga naroda.

Eduard Lacković/Foto: Efekt media

Skip to content