Jučer je održana svečanost otvorenja središnjeg gradskog trga u sklopu projekta „Priča o kulturnoj ostavštini Matije Petra Katančića“. Gradonačelnik Valpova na početku pozdravio je sve okupljene mještanke i mještane te sve uvažene goste i zahvalio svima koji su doprinijeli realizaciji ovog projekta. Valpovo je mali grad, ali grad velikog srca, i onaj tko ga jednom posjeti uvijek se rado vraća, prvenstveno zbog ljudi, a zatim zbog naše povijesti te kulturne i prirodne baštine koju čuvamo i kojom se dičimo. Sada, završetkom ovog projekta, vjerujem da posjetiteljima Valpovo postaje još toplije i još ljepše, dok nama koji ovdje živimo i onima koji su ovdje živjeli to svakako već odavno jest jer srce je uvijek u Valpovu. – rekao je gradonačelnik.

Novouređeni trg i prostore blagoslovio je đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić, a svečanost su svojim nastupom uveličala naša kulturno umjetnička društva: puhački orkestar DVD-a Valpovo, dječji župni zbor Mirjam, hrvatsko pjevačko društvo Matija Petar Katančić, mješoviti crkveni zbor Cecilija i HKUD “Valpovo 1905″. Himnu je izvela Nora Pastulović. Druženje se nastavilo uz tamburaški sastav „Čuvari noći“,

Nastupi izvođača zaslužili su pljesak velikog broja okupljenih ljudi na prekrasnom novouređenom središnjem trgu koji je u potpunosti promijenio vizuru grada.

Kroz projekt Priča o kulturnoj ostavštini Matije Petra Katančića, osim rekonstrukcije trga i obnove župne crkve, uređen i opremljen je Edukacijsko-interpretacijski centar koji je smješten u staroj gradskoj vijećnici dok centralno mjesto zauzima Katančićev Memorijalni centa. Riječ je o najznačajnijem projektu u novijoj valpovačkoj povijesti vrijednom 16.556.559,12 kn. S projektom „Priča o kulturnoj ostavštini Matije Petra Katančića“, Katančić je nakon dva stoljeća napokon dobio zasluženo mjesto na kulturnoj karti Hrvatske. Katančić je ostao skroman cijeloga života, a svoje Valpovo nikada nije zaboravio već ga je opjevao u mnogim pjesma te nam i danas svojim snažnim stihovima poručuje: „Dakle, Valpovo rodilo me dično, grad naše ljupke Panonije stare. Želim da glas mu sveudilj traje kroz tisuću ljeta.

Ovim putem Vas sve još jednom pozivamo na koncert Zlatana Stipišića – Gibonnija, povodom otvorenja trga u SUBOTU 25.06. 2022. u 21,00 sat.

 

Skip to content