U utorak, 7. lipnja 202. g. u velikoj je dvorani Centra kulture “Matija Petar Katančić” održana prva javna projekcija dokumentarnog filma „HRV89“ Zorana Kurtovića.

Ideja o Hrvatskom radiju Valpovština kao mediju kroz čiju bi se povijest moglo nešto više reći i o povijesti Valpovštine kod autora se javila još prije nekoliko godina, a snimanje je počelo početkom prošle godine u sklopu aktivnosti Udruge Mladi poduzetnik iz Ladimirevaca.

Autor se suočio s problemom nedostatka pouzdane arhivske građe pa se 60 godišnju povijest radija odlučio rekonstruirati kroz kazivanje nekadašnjih i sadašnjih zaposlenika i vanjskih suradnika radija.

Tako se u filmu izmjenjuju iskazi urednika, tehničara, novinara, spikera i nekoliko autentičnih tonskih ili video zapisa koji svjedoče o ulozi radija u različitim vremenima.
Kod publike, koju su većim dijelom činili bivši zaposlenici radija, njihova rodbina i prijatelji, film je izazvao burne emotivne reakcije, na što je, kako je i sam rekao u obraćanju nakon projekcije, Zoran Kurtović i računao.

Na održanoj projekciji sve pohvale i čestitke za učinjeni napor u sklapanju mozaika povijesti Valpovštine kroz povijest radija autoru i njegovoj ekipi iskazali su aktualni direktor radija Davor Runje i Josip Medved predsjednik Mjesnog odbora Valpovo i izaslanik gradonačelnika Matka Šutala na ovoj projekciji.

Autor Zoran Kurtović se, u ime ekipe koja je realizirala film, zahvalio svima koji su na bilo koji način doprinijeli njegovom ostvarenju i najavio nova nastojanja na istraživanju i predstavljanju dokumentirane povijesti Valpovštine.

Tekst: Vladimir Vazdar

Skip to content