Povodom Međunarodnog dana starijih osoba (1. listopada), u organizaciji Turističke zajednice Grada Valpova i Grada Valpova, učiteljice Stele Horvat – kreatorice i voditeljice programa za poboljšavanje kvalitete života osoba starije životne dobi te u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Valpovo, dvjestotinjak Valpovčanki i Valpovčana je sudjelovalo u aktivnostima prve Valpovačke staze zdravlja, manifestacije koja se održala u subotu, 2. listopada 2021. godine u sklopu valpovačkog baroknog perivoja.

Prigodnim riječima dobrodošlice i zahvale, Stazu je, uz prisustvo gradonačelnika Grada Valpova – Matka Šutala, inicijatorice programa – Stele Horvat, suradnica na programu – pedagoginje Klare Jurišić i medicinske sestre Jelene Katalenić, otvorio voditelj TZ Grada Valpova – Eduard Lacković. Put Valpovačke staze zdravlja je vodio od glavnog ulaza u valpovački perivoj, gdje su sudionici dobili jabuku na dar, do biste Matije Petra Katančića, gdje se mjerila razina šećera u krvi, do staze prema platani gdje su dobili bočicu vode na dar, do štandova obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava duž staze, do štanda TZ Grada Valpova s publikacijama i suvenirima, do platane gdje se mjerio krvni tlak pa sve do livade na kojoj su se održavale vježbe opuštanja i koordinacije (Stela Horvat), pedagoška radionica „Usporavam i kvalitetno živim“ (Klara Jurišić), savjetovanje o zdravijem životu (Jelena Katalenić) nakon kojih su sudionici imali priliku „napuniti baterije“ bogatom ponudom kolača i slastica.

Prije samog početka tjelovježbi i radionica, u znak podrške cijeloj aktivnosti, voditelj Turističke zajednice – Eduard Lacković, darivao je sudionicima dvadeset kompleta štapova za nordijsko hodanje i platnene vrećice s natpisom manifestacije.

Pozdravljajući sudionike današnje manifestacije, Stela Horvat je rekla:

„Kada se udruže različita znanja i vještine i svaki pojedinac pridonese onome što najbolje radi dobijemo puno pozitivne energije i Valpovačku stazu zdravlja. Suradnja i međusobna briga od presudne su važnosti kada nesigurnost postane dio života, a našim umirovljenicima ona je sastavni dio svakodnevice.“

Vidno zadovoljna odjekom akcije, Stela Horvat je komentirala:

„Obilježavanjem Međunarodnog dana starijih osoba želimo naglasiti  da su osobe starije životne dobi važni članovi našeg društva koji su u naš grad utkali svoje vrijeme, znanje i vještine, a Valpovačka staza zdravlja je simbol podrške upravo njima. Da se zlatni dani u valpovačkom perivoju doista nastavljaju pokazala je i posjećenost staze koja je bila socijalnog, društvenog, obrazovnog i sportskog karaktera na kojoj su svoju aktivnost pronašli svi posjetitelji -od najmlađih do onih najstarijih čiji smo dan i obilježavali. Još jedan zlatni dan bio je naš, perivoj je postao mjesto okupljanja, druženja, na trenutak čarolija, radost, jer su u vrtlogu dnevnih obaveza mnogi ipak pronašli vrijeme za sebe i na  jednostavan način aktivirali novu svježu energiju.“

Posebno se zahvalila svima koji su pomogli organizaciju i provođenje manifestacije, a posebno gradonačelniku – Matku Šutalu i Turističkoj zajednici Grada Valpova te suradnicama Klari Jurišić i Jeleni Katalenić.

„Pokretačka snaga mladosti, iskustvo zrelosti i mudrost starije životne dobi dobitna su kombinacija!“ – zaključila je istaknuvši moto ove manifestacije:

“Kada god radiš nešto iz duše, osjetit ćeš rijeku kako se u tebi kreće. To je radost.”

Program Valpovačke staze zdravlja nastavljen je u velikoj dvorani Centra kulture „Matija Petar Katančić“ prigodnim darivanjem bračnih parova koji u 2021. godini slave ZLATNI pir, odnosno 50. godina braka i to parovima Ivanu i Marici Jančikić, Jozi i Katici Đurković, Ivanu i Ljubici Jurčević, Franji i Ireni Mađarić te Branku i Branki Pavić. Prije samog darivanja, gradonačelnik Matko Šutalo se obratio prisutnima pohvalivši inicijativu i organizaciju manifestacije naglasivši važnost brige o svim našim sugrađanima, osobito onim starije životne dobi.

Program prve Valpovačke staze zdravlja zaključen je laganim glazbenim programom u izvođenju Vjekoslava i Valentine Pavlović.

Skip to content