Treći Dani Matije Petra Katančića održani su od 1. do 3. rujna u Dvorcu Prandau-Normann u sklopu projekta „Priča o kulturnoj ostavštini Matije Petra Katančića“, a u organizaciji grada Valpova, Ustanove za kulturne djelatnosti „Ante Evetović Miroljub“, Turističke zajednice Grada Valpova i Hrvatskog instituta za povijest – Podružnica Slavonski Brod.

Ova kulturno-znanstvena manifestacija otvorena je u srijedu, predavanjem znanstvenog savjetnika dr. sc. Milana Vrbanusa. Predavač je valpovačku publiku upoznao sa stanjem na valpovačkom vlastelinstvu 1721. godine. Prikazao je gospodarsku i demografsku sliku tadašnjeg vlastelinstva iznoseći detaljne podatke vezane uz različite gospodarske aktivnosti kao što su: ratarstvo, konjogojstvo, govedarstvo, svinjogojstvo, ovčarstvo i kozarstvo te vinogradarstvo i pčelarstvo.

U četvrtak su posjetitelji pogledali izložbu „Život i djelo Matije Petra Katančića (1750-1825)“ uz stručno vodstvo autora izložbe dr. sc. Dinka Župana. Nakon izložbe u 19 sati u punoj kapelici predavanje je održao akademik Luko Paljetak. U predavanju pod naslovom „Nekoliko zapažanja o Katančićevoj pjesmi Satir od kola sudi“ akademik Paljetak je analizirao pojedine klasicističke aspekte Katančićeva pjesništva. Nakon predavanja akademik Paljetak je u kapelici održao i kraći klavirski koncert te dodatno oduševio valpovačku publiku.

Završni dan započeo je otvaranjem autorske izložbe „Oblici prirode“ akademske kiparice Katarine Pucko. Zajedničkim predavanjem akademika Luke Paljetka i pjesnika fra Ivana Kramara publika je uvedena u svijet poezije. Kroz spontani, ali znalački utemeljen dijalog dvojica su pjesnika prisutnoj publici na vrlo zanimljiv način približili tematiku umijeća pisanja poezije.

Katančićeve dane zatvorio je gradonačelnik zahvalivši se gostima. Gradonačelnik je naglasio kako se Valpovo s ovom kulturno-znanstvenom manifestacijom upisalo u kulturnu kartu Hrvatske i kako će nakon izgradnje Edukacijsko-interpretacijskog centra „Katančićev vremeplov“ i Memorijalnog centra Matija Petar Katančić ova manifestacija biti snažan poticaj za daljnji razvoj kulturnog turizma u Valpovu. Večer je završila izvrsnim koncertom dueta GemJams (Valentina i Vjeko) koji je organizirala Turistička zajednica grada Valpova.

Foto: Darko Jančikić

Skip to content