Posljednja subota u mjesecu kolovozu 2021. godine bila je rezervirana za tradicionalnu gastro manifestaciju u Nardu, 26. po redu najstariju Fišijadu u Hrvata, koja je ujedno i polufinalno državno natjecanje u spravljanju fiš paprikaša. Unatoč kišnom vremenu, Nard je bio mjesto velikog broja okupljenih posjetitelja koji su imali priliku uživati u raznim ribljim delicijama poput šarana na rašljama, pohanih šaranskih potkova uz naravno izvrsne fiš paprikaše brojnih majstora kotlića.

U organizaciji Turističke zajednice Grada Valpova, Grada Valpova i NK „Drava“ Nard, ovogodišnja Fišijada okupila je 38 natjecatelja iz raznih gradova i općina Osječko-baranjske županije, ali i udaljenijih mjesta Lijepe naše koji su svojim kuharskim umijećima nastojali osigurati svoje mjesto u finalnoj večeri koja će se održati u Belom Manastiru, 4. rujna 2021. godine.

Donošenje teške odluke o sedam najbolje spravljenih fiš paprikaša, odnosno, sedam najboljih kuhara koji će se predstaviti na finalnoj večeri 4. rujna, pala je na sudačko povjerenstvo kojeg su činili predsjednik povjerenstva, dvostruki državni prvak u kuhanju fiš paprikaša i veliki majstor kotlića iz Narda – Zvonko Barić, šef kuhinje restorana „Romberg“ i predstavnik Udruge kuhara i slastičara Osječko-baranjske županije – Domagoj Kolar te gastro bloger – Mario Jukić. Nakon dugog vijećanja, povjerenstvo je donijelo konačan poredak:

  1. mjesto – IVAN PRGOMET – Udičarski dom Josipovac
  2. mjesto – BOJAN MARUŠIĆ – Udičarski dom Josipovac
  3. mjesto – HRVOJE KRALJIK iz Valpova
  4. mjesto – TOMISLAV BLAŽEVIĆ iz Valpova
  5. mjesto – ANTUN KUKUČKA – Udruga kotličari Belišće
  6. mjesto – MARIO ŠARONIĆ – KUD „Kolo“ Nard
  7. mjesto – SLAĐAN NOVOSEL iz Gata

Svim sudionicima Fišijade su uručene zahvalnice, a sedmorici najboljih su, uz diplome, uručene i vrijedne nagrade. Tijekom večeri je za posjetitelje organizirana tombola s bogatim nagradama vjernih pokrovitelja ovogodišnje Fišijade – TZ Grada Valpova, „Limarija Sebastijan“, „Quantum“ Valpovo, „Bar“ Valpovo, „Santaj Plastika“ Valpovo, „Efekt media“ Osijek te „Fochista“ Belišće. Za veselu atmosferu pobrinuli su se Tamburaški sastav Čuvari noći te svima dobro poznati Tamburaški sastav Gazde tzv. “Zagrebački Beatlesi s tamburama”.

Nard i njegovi mještani su se i ovoga puta pokazali kao izvrsni domaćini te su organizacijski nadmašili sva očekivanja.

Tekst: Eduard Lacković

Foto: Goran Djurković Mash

VIDEO:

FOTO:

 

 

Skip to content