General pukovnik Slavko Barić otvorio je jučer u Muzeju Valpovštine u Dvorcu, izložbu starog oružja i fotografija 107. brigade ZNG i tako je službeno započela proslava 30. obljetnice osnivanja te brigade.

Izložba obuhvaća 60 crno-bijelih fotografija Darka Jančikića, službenog fotografa brigade u vrijeme Domovinskog rata, te 270 primjeraka starog oružja iz zbirke kolekcionara Saše Brezoveca koju je djelomično naslijedio od oca i kolege Adalberta Gyereka, kojima u čast je i organizirao izložbu oružja od kojih su neki primjerci stari i 300 godina.

Otvarajući izložbu general Barić je svoje suborce, među kojima su bili i neki od zapovjednika postrojbi te članovi obitelji poginulih i gradonačelnik Matko Šutalo sa suradnicima, prisjetio se činjenice da su pri osnivanju brigade bili primorani posegnuti i za oružjem koje se čuvalo u Muzeju Valpovštine, jer s drugim i nisu raspolagali te ga popravcima i prilagodbama osposobili za obranu. Zahvalio se svim sudionicima Domovinskog rata koji su prošli kroz 107.brigadu na njihovom doprinosu u obrani i stvaranju domovine. Posebnu zahvalnost, naglasio je, dugujemo onima koji su za domovinu položili život. Također je naglasio potrebu da se sačuva uspomena na herojske dane osnivanja brigade, kada se moglo izgubiti sve. Domovinu još nismo imali i trebalo se za nju izboriti, a kasnije je i obraniti, rekao je otvarajući izložbu.

Nastavak obilježavanja planiran je za ponedjeljak, 28. lipnja Svetom misom u župnoj crkvi, s početkom u 9:30 sati, polaganjem vijenaca uz blagoslov i molitvu na gradskom groblju s početkom u 16:00 sati, polaganjem vijenaca kod spomen obilježja 107. brigade ZNG, svečanom akademijom u Centru kulture „Matija Petar Katančić“ u 17:00 sati te druženjem uz praćenje nogometne utakmice Hrvatska vs. Španjolska. Kako je najavljeno, poziv na proslavu obilježavanja 30. obljetnice brigade prihvatio je i svoj dolazak najavio predsjednik RH Zoran Milanović.

Izložba fotografija 107. brigade HV te Izložba starog oružja Saše Brezoveca moći će se pogledati za vrijeme održavanja Ljeta valpovačkog u terminima:
Subota: 09:00 – 19:00 sati
Nedjelja: 09:00 – 19:00 sati
Ponedjeljak: 15:30 – 17:30 sati

Program Ljeta valpovačkog, u večernjim satima, nastavljen je nakon Čitanja Valpovčica na otvorenoj sceni valpovačkog dvorca koncertima Klape Hrvatske ratne mornarice Sveti Juraj te Tamburaškog sastava Šokci.

Tekst: Vladimir Vazdar
Foto: Efekt media

Skip to content