U sklopu programa 53. Ljeta valpovačkog sinoć je u velikoj dvorani Centra kulture „Matija Petra Katančić“, predstavljen Tematski put: Održiva ostavština valpovačkih vlastelina.

Muzej Valpovštine ovom rutom prezentira mnogobrojnu nepokretnu kulturnu baštinu koja je ostala iza valpovačkih vlastelina, a koja i danas služe zajednici.

Predstavljanje ovog projekta, koji je prema riječima Mirjane Paušak, koja je vodila kroz prezentaciju, „pandemijski učinak“, jer je nastao u vrijeme pandemije koronavirusa, i primjene epidemioloških mjera što je ograničilo neke oblike djelovanja Muzeja Valpovštine, a omogućilo rad na sistematizaciji povijesne građe. No ovaj se projekt itekako uklapa u str

ategiju Muzeja Valpovštine, koji pored ostalih djelatnosti, radi i na promociji ostavštine valpovačkih vlastelina čije je sjedište i privatno prebivalište bilo u valpovačkom dvorcu gdje danas djeluje muzej.

Na ovom tematskom putu označene su samo one građevine i objekti koje su još u funkciji, a za čiju gradnju su zaslužni članovi vlastelinskih obitelji Hilleprand von Prandau i Normann Ehrenfels. Tu su i vjerski objekti od kojih su neki s vremenom obnavljani i dograđivani, no i dalje su zadržali prepoznatljivi izgled u odnosu na vrijeme kada su nastali zalaganjem različitih pripadnika obitelji valpovačkih vlastelina.

Karta i opis rute izazvali su pozornost zainteresirane publike, a među njima je bio i gradonačelnik Matku Šutalo, koji će u funkciji predsjednika Turističke zajednice Grada Valpova sa suradnicima nastaviti razvijanje projekta u smislu njegove popularizacije i provedbe.

I nastavak sinoćnjeg programa Ljeta valpovačkog, scenski prikaz Grofovskog lova na toj ruti i u buduće će imati sve veću ulogu kao program koji će privući zainteresirane turiste kako bi se uvjerili u vrijednosti ukupne turističke ponude Grada Valpova temeljene na ostavštini valpovačkih vlastelina, upotpunjene gastronomskom ponudom.

Sada već tradicionalan Grofovski je lov, unatoč otežanoj izvedbi zbog vreline ranoga ljeta, privukao je zavidan broj sugrađana, a u bogatoj galeriji fotografija pogledajte kako je ovaj scenski prikaz doživio Bojan Molnar.

Tekst: Vladimir Vazdar
Foto: Efekt Media

Skip to content