Povodom 270 godina od rođenja Matije Petra Katančića (1750-1825) Ustanova za kulturne djelatnosti „Ante Evetović Miroljub“ – Muzej Valpovštine i Hrvatski institut za povijest – Podružnica Slavonski Brod napravili su mobilnu izložbu posvećenu Katančićevom životu i djelu s namjerom daljnje popularizacije kulturnog nasljeđa ovog istaknutog Valpovčanina. Izložba je krajem prošle godine bila postavljena u kapelici Dvorca Prandau-Normann u Valpovu, a jučer je povodom Dana škole otvorena u valpovačkoj osnovnoj školi koja nosi ime ovog istaknutog Valpovčanina.

Ravnatelj škole Dalibor Košutić zahvalio je autoru izložbe dr. sc. Dinku Županu što je izložba postavljena u školi jer je tako dostupna svim učenicima koji će se moći upoznati sa životom i djelom Matije Petra Katančića. Autor izložbe učenicima je naglasio kako im Matija Petar Katančić može biti uzor i da svugdje s ponosom ističu ime svoje škole. Unatoč tome što je odrastao u skromnoj obrtničkoj obitelji Matija je svojim radom na sebi kroz neprekidno obrazovanje završio sve stupnjeve tadašnjeg obrazovanja te je to svoje obrazovanje stavio u funkciju razvoja niza kulturnih i znanstvenih područja i tako ušao u hrvatsku kulturnu povijest kao najznačajniji erudit s početka 19. stoljeća.

Gradonačelnik Matko Šutalo otvorio je izložbu i učenicima najavio da će iduće godine moći sudjelovati na Matija festu koji će s nizom sadržaja biti namijenjen upravo njima i kako će se u Memorijalnom i Edukacijskom centru Matija Petar Katančić još bolje moći upoznati s likom i djelom Matije Petra Katančića.

Skip to content