Povodom 50 godina od osnutka Ogranka Matice hrvatske Valpovo (30. svibanj 1971.), magistar edukacije povijesti Domagoj Berečić održat će predavanje „Uloga medija tijekom hrvatskog proljeća“. Predavanje će se održati u ponedjeljak (31. svibnja) u 20 sati u Gradskoj knjižnici Valpovo. Organizatori predavanja su Mjesni odbor Valpovo i Ogranak Matice hrvatske Valpovo. Osnutak Ogranka Matice hrvatske Valpovo bio je jedan od najvećih skupova u Slavoniji vezanih uz Hrvatsko proljeće 1971. godine.

Povjesničar dr. sc. Ive Mažuran koji je prisustvovao tom događaju kao član Upravnog odbora Matice hrvatske o toj je osnivačkoj skupštini zapisao: „Takva osnivačka skupština nigdje nije bila održana u Hrvatskoj i u nazočnosti tolikog broja ljudi. Zapravo digla se cijela Valpovština i zaputila pod hrvatskim zastavama i drugim nacionalnim znamenjem u Valpovo.

Skupština se održavala u dvorištu dvorca zbog čega mnogi nisu uspjeli ni ući u dvorište, već su preko razglasa pratili govornike i jasno pokazivali što misle o načinu vladavine i položaju hrvatskog naroda u zajedničkoj državi.“ Više o ovoj temi možete pročitati u knjizi Stjepana Najmana Matica hrvatska Valpovo 1971.-2001. (Valpovo, 2001.).

Skip to content