U ponedjeljak, 24. kolovoza 2020. godine, započeli su Dani Matije Petra Katančića. Aktivnosti će se održavati u Centru kulture Matije Petar Katančić i Dvorcu Prandau-Normann u Valpovu, a manifestacija završava 28. kolovoza 2020. godine književnom večeri. Program je dostupan na stranicama Grada kao i na stranicama Turističke zajednice.

Prvog dana održana je početna konferencija projekta „Priča o kulturnoj ostavštini Matije Petra Katančića“. Riječ je o najznačajnijem projektu u novijoj valpovačkoj povijesti te će se njime, 200 godina nakon smrti M.P.Katančića, odati počast našem najpoznatijem sugrađaninu.

Podsjetimo, kroz ovaj projekt izvršit će se rekonstrukcija središnjeg gradskog trga koji će biti obogaćen brojnim sadržajima, a uz Edukacijsko-interpretacijski centar koji će biti smješten u staroj gradskoj vijećnici centralno mjesto zauzet će Memorijalni centar M.P.Katančića.

Na početku konferencije okupljene uzvanike pozdravio je gradonačelnik Matko Šutalo koji je naglasio kako je ova manifestacija zasluga zajedničke suradnje Valpovačkog poduzetničkog centra, upravnih odjela grada, povjesničara dr. Dinka Župana, TZ Grada Valpova i Ustanove za kulturne djelatnosti te kako će se preko nje brendirati život i djelo ovog velikog erudita s početka 19. stoljeća.

Uzvanicima se zatim obratio direktor VPC-a Vanja Miličević koji je rekao nešto više o projektu te objasnio i naglasio važnost ove rekonstrukcije. Rekao je kako je cilj samog projekta stavljanje kulturne baštine na području Grada Valpova u turističku funkciju te poticanje održivog gospodarenja kulturnom baštinom čime će se doprinijeti gospodarski rast.

Kratko je predstavio planirane aktivnosti, nakon čega je riječ prepustio doktoru Županu koji je okupljenima pojasnio kako će izgledati Katančićev vremeplov te pokušao dočarati kako će izgledati virtualna šetnja kroz povijest. Vrlo je bitno da se lik i djelo M.P. Katančića spominje i pamti, ne samo kroz ime Škole ili zbora, već da sugrađani dobiju priliku detaljnije upoznati na čemu je, za života, radio ovaj veliki Valpovčanin koji slovi kao najučeniji Slavonac 18./19. stoljeća – rekao je Župan.

Na završetku konferencije profesor Župan je pozvao okupljene da posjete i ostale aktivnosti tijekom ovog tjedna te se zahvalio svima na pažnji.

                                                                                                                                                                                                                     Ured gradonačelnika

Skip to content