14. Memorijalni kup športsko ribolovnih udruga

Drugi dan Ljeta valpovačkog, u jutarnjim satima na staroj Dravi, održan je memorijalni kup u ribolovu. Najuspješnijima su se pokazali natjecatelji iz Belišća odnijevši pobjedu u dva sektora (Zlatko Papišta, Siniša Lipicki). U sektoru A najbolji je bio Vladimir Šovagović, predstavnik AMUR-a iz Ladimirevaca, dok je najbolji ekipni rezultat ostvarila ekipa iz Darde.
U 13:00 sati organizirana je dodjela medalja na kojoj je gradonačelnik Matko Šutalo pozdravio sve okupljene i čestitao im na ostvarenim rezultatima.

Promenadni koncert uz jutarnju kavu

Puhački orkestar DVD-a Valpovo i Mažoretkinje grada Valpova održali su promenadni koncert isti dan na Trgu kralja Tomislava. Članovi orkestra zabavljali su okupljene građane uz jutarnju kavu s najpoznatijim domaćim i svjetskim skladbama poput „U boj, u boj“, „Ravnica“ i „American Patrol“. Uz pratnju orkestra, mažoretkinje su nastupile uz pjesme „Slavonac“ i „Večeras je naša fešta“.

Likovna kolonija u Valpovačkom perivoju

U subotu, u jutarnjim satima, održana je Likovna kolonija u Valpovačkom perivoju. Prisustvovao je 21 umjetnik, a pretežno su koristili tehnike ulje i akril na platnu. Tema su bili motivi kulturnih i prirodnih znamenitosti Valpova. Oslikavanje je krenulo ujutro i trajalo do popodnevnih sati, a sve to vrijeme posjetitelji su mogli nesmetano obilaziti slikare i uživati u njihovom radu.

VII. Slama kup – Natjecanje jahača u brzini i spretnosti

U popodnevnim satima održan je sedmi po redu Slama kup u valpovačkom perivoju, natjecanje jahača u brzini i spretnosti. Iako je temperatura prelazila 30 stupnjeva, posjetitelji su mogli uživati u debelom hladu platane uz hladna pića. Okupljene je zabavljao tamburaški sastav „Čuvari noći“. Ovakav tip natjecanja u Valpovu je uvijek rado viđen, posebno ove godine kada je zbog mjera opreza izostala tradicionalna povorka. Na natjecanju je sudjelovalo 22 natjecatelja, a titulu najbolje odnijela je Marina Barišić iz konjičkog kluba Nard.

Čitanje Valpovčica i priče starih Valpovčana

Ovogodišnje čitanje Valpovčica i pričanje priči iz povijesti Valpova i Valpovštine bilo je vezano uz liječnike i ljekarnike. Kao i prethodne dvije godine i ove je godine ovom događanju domaćin bila Gradska Knjižnica Valpovo. Sandra Miljački Andrić čitala je priče iz Valpovčica koje tematiziraju problematiku iz povijesti zdravstva Valpova, a Stjepan Najman je govorio o otvaranju prve zdravstvene stanice u Valpovu i djelovanju liječnika Vlade Matanića. Moderator dr. sc. Dinko Župan naglasio je važnost konteksta u kojem je 1929. otvorena prva Zdravstvena stanica u Valpovu istaknuvši pri tome ulogu Škole narodnog zdravlja koju je utemeljio Andrija Štampar. Moderator je na kraju povukao paralelu između epidemija koje su se pojavljivale u 19. stoljeću s aktualnom epidemijom.

Nezaboravna pjesnička večer s Lukom Paljetkom ispod kestena u dvorištu Gradske knjižnice

Subotnja večer 52. Ljeta valpovačkog bila je u znaku pjesničkog susreta s Lukom Paljetkom i fra Ivanom Kramarom. Voditeljica knjižnice Sandra Miljački Andrić upoznala je publiku s biografijom i bibliografijom dvojice književnika, a Dinko Župan je kao moderator napravio kratak uvod i prepustio dvojici pjesnika da kroz spontanu pjesničku interakciju vode valpovačku publiku kroz književnu noć protkanu stihovima iz zbirki pjesama „Pitomi urlici“ i „Čavli zime“. Riječ je o svojevrsnim zbirkama blizankama koje imaju isti broj pjesama i stranica i koje su izdane istoga dana 2020. godine. Osim pjesama iz zbirki blizanki publika je uživala i u čitanju ranijih pjesama Luke Paljetka koji je nakon čitanja svoje pjesme iz zbirke Miševi i mačke naglavačke naglasio kako nikada ne trebamo bježati od djeteta i onog djetinjeg u nama. Prisutnima je sat vremena poezije ispod široke kestenove krošnje prošlo u trenu, a Luko Paljetak je na kraju naglasio kako niti jedna država ne može postojati bez pjesnika i poezije. Moderator Dinko Župan zahvalio je pjesnicima iz Dubrovnika na predivnoj pjesničkoj večeri. Gosti su se zahvalili Gradu Valpovu na iznimnom gostoprimstvu i svima prisutnima darivali svoje zbirke „Pitomi urlici“ i „Čavli zime“ kojima je fra Ivan Kramar pridodao i svoju zbirku „Kameno more“ te su nakon toga prisutnima potpisivali podijeljene primjerke zbirki.

Foto: Fotoklub Valpovo

 

Skip to content