U organizaciji Ustanove za kulturne djelatnosti „Ante Evetović Miroljub“ Valpovo, Turističke zajednice Grada Valpova, Valpovačkog poduzetničkog centra i Grada Valpova, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Osječko-baranjske županije te uz podršku vjernih sponzora, od 26. do 28. lipnja 2020. godine održala se najstarija valpovačka manifestacija.
Zbog trenutne situacije s koronavirusom i propisanih mjera opreza, ove godine Ljeto valpovačko održano je u nešto kraćem vremenskom periodu nego što je to inače. Neke manifestacije bile su otkazane, kao na primjer tradicionalna svečana povorka folklornih skupina i šokačkih zaprega, jer nije bilo moguće održavati probe i pripremiti nastupe. Unatoč tome, neke aktivnosti ipak je bilo moguće provesti.

OTVORENJE 52. LJETA VALPOVAČKOG – IZLOŽBA „50 GODINA LJETA VALPOVAČKOG“ I SONETNOG VIJENCA FRANE BUDIĆA „LJETO VALPOVAČKO“

Naš ugledni akademik, književnik i prevoditelj Luko Paljetak otvorio je 52. Ljeto valpovačko u holu Centra kulture „Matija Petar Katančić“ stihovima Katančićeve pjesme „O kozama koje su Valpovčani protjerali“.
Nakon toga u velikoj dvorani valpovačkog Centra kulture održana je promocija sonetnog vijenca Ljeto valpovačko Frane Budića. O knjizi su govorili urednik Milan Salajić, recenzent Luko Paljetak i autor Frano Budić. Promocijom je moderirao dr. sc. Dinko Župan, a izabrane sonete čitala je voditeljica knjižnice Sandra Miljački Andrić. Urednik knjige Milan Salajić publiku je upoznao s biografijom autora i kronološki prikazao njegov razvoj kao pisca i pjesnika. Ukratko je objasnio povijesni kontekst unutar sonetnog vijenca Ljeto valpovačko, istaknuvši kako je kroz stihove Frane Budića na inovativan način ispričana povijest Ljeta valpovačkog i to uz mnoge egzistencijalne reminiscencije i napomene o povijesti Valpovštine. Akademik Luko Paljetak iz vizure teoretičara književnosti, ali i kao istaknuti autor soneta nadahnuto je govorio o Budićevoj posvećenosti pisanju soneta. Za pjesnika Budića sonet nije samo pjesnička forma već jedini dostojan način na koji on može izraziti i uobličiti svoje misli, osjećaje i stavove prema svijetu. Kroz formu i red soneta Budić se bori protiv nereda vanjskoga svijeta te on kroz svoje sonete iskazuje svojevrsno oporbenjaštvo, buntovnost i nezadovoljstvo stanjem stvari u svijetu i čovjeka u svijetu, stavljajući se uvijek na stranu sebi sličnih.
Autor je na kraju potpisivao knjige koje su besplatno podijeljene prisutnoj publici.

PROMOCIJA 25. VALPOVAČKOG GODIŠNJAKA

Promociju godišnjaka, isti dan, je otvorio Jozo Bogdanović iz Ogranka Matice Hrvatske s nekoliko prigodnih riječi i uputio pozdrave zamjenici gradonačelnika Ani Brajnović, tajniku Grada, Zvonku Barišiću i počasnom gostu Luki Paljetku. Promocija je bila popraćena zvucima gitare dok su redom autori Zdravko Pavlović, Darko Grgić i Zdenko Segetlija pričali o svojim temama u ovom godišnjaku. Za kraj je okupljene pozdravio urednik Valpovačkog godišnjaka Stjepan Najman koji je naglasio kako je vrijednost sadržaja godišnjaka do sad jednaka enciklopediji.

IZLOŽBA AKADEMSKOG SLIKARA DAVORA ŠOKCA

„Vizualne pripovijesti svjetla i tame“ – Izložbu je službeno otvorila zamjenica gradonačelnika Ana Brajnović. Predstavljene su bile slike akademskog slikara Davor Šokca. Na samom početku je predstavljena biografija slikara uz zvuke gitare Predraga Matijanića. Nakon izlaganja posjetitelji su pozvani da slobodno pogledaju slike izložene u kapelici Dvorca Prandau – Normann.

GIULIANO I CRVENA JABUKA NEKOM DRUGOM PRILIKOM

Odgođeni su koncerti Klape Sv. Juraj, Giuliana & Diktatora i Crvene Jabuke zbog nepovoljne epidemiološke situacije. No, nije sav glazbeni sadržaj odgođen pa je tako Valpovčane u petak zabavljala grupa „San“. Bend se nalazio na samoj terasi Centra kulture što je, osim što je bilo prikladno za trenutnu epidemiološku situaciju, omogućilo svima koji su željeli uživati u glazbi da sjednu u neki od ugostiteljskih objekata jer se zvuk prostirao na sve strane.

Foto: Fotoklub Valpovo

 

Skip to content