U petak, 25. listopada 2019. godine, svečano su, u prostoru muzeja Mimara u Zagrebu, uručene nagrade Hrvatskog muzejskog društva za 2018. godinu.

Ocjenjivački sud Hrvatskog muzejskog društva dodijelio je godišnju nagradu za međumuzejsku suradnju Muzeju Valpovštine, Muzeju Slavonije, Muzeju likovnih umjetnosti i Državnom arhivu za izložbeni projekt „Valpovački vlastelini Prandau-Normann“.

Na samome početku svečanosti, pozdravni govor održala je u ime domaćina ravnateljica muzeja Mimara – Lada Ratković Bukovčan te predsjednica Hrvatskog muzejskog društva Vlasta Krklec nakon kojih su se prisutnima obratili i izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba – Veljko Mihalić te izaslanica ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, Rašeljka Bilić.

U sklopu dodjele godišnjih nagrada prema kategorijama, predstavnicima ustanova: Ustanove za kulturne djelatnosti „Ante Evetović Miroljub“ – Muzeja Valpovštine – višoj kustosici Mirjani Paušak, Muzeja Slavonije – ravnatelju Denisu Detlingu, Muzeja likovnih umjetnosti kustosu – Ivanu Rothu i Državnog arhiva u Osijeku – ravnatelju Draženu Kušenu povelju za međumuzejsku suradnju je predala predsjednica Hrvatskog muzejskog društva Vlasta Krklec.

Obrazloženje ocjenjivačkog suda Hrvatskog muzejskog društva :

„Suradnički izložbeni i kulturološki projekt Valpovački vlastelini Prandau-Normann uključuje izložbu u prostorima četiriju baštinskih institucija u dvama gradovima (Osijek, Valpovo), niz događanja i jedinstveni dvojezični katalog. Izložbama i katalogom prezentirana je ostavština valpovačkih vlastelina iz fundusa Muzeja likovnih umjetnosti, Muzeja Slavonije, Muzeja Valpovštine i Državnog arhiva u Osijeku. Svaka od navedenih institucija čuva dio vrijedne kolekcije plemićkih obitelji Hilleprand von Prandau i von Normann-Ehrenfels koje su više od dvjesto godina upravljale Valpovačkim vlastelinstvom i ostavile značajni trag u kulturnom, obrazovnom, gospodarskom, vjerskom, društvenom i svakodnevnom životu ovoga kraja.
Izložbeni projekt je otvoren istoga dana, 22. ožujka 2018. u svim institucijama s jednim satom razmaka. Prvi puta je objedinjeno prikazana nekada privatna, a danas muzejska zbirka obitelji. Kako bi se što sadržajnije prezentirala, svaka je institucija u sklopu jedinstvenog koncepta i dizajna, izložila građu za koju je specijalizirana i u svojim segmentima prikazala svaki značajan predmet ili predmet značajan za pojedinu cjelinu što se, među ostalim, postiglo i međusobnom razmjenom građe.
Tijekom trajanja izložbe organizirani su brojni popratni sadržaji: stručna vodstva, zajednička gostovanja, radionice, predavanja koja su organizirali i muzejski i arhivski pedagozi. Uz marketinšku podršku ustanova, mediji su pratili čitav projekt od nastajanja, kroz sve faze provedbe, a u izradi je i mrežni katalog i virtualna tematska izložba.
Uz djelatnike navedenih ustanova na projektu su sudjelovali i znanstvenici s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Umjetničke akademije u Osijeku, Hrvatskog instituta za povijest, Podružnice za povijest Slavonije, Srijema i Baranje u Slavonskom Brodu te kolege iz Zavičajnog muzeja Našice, Glazbene škole Franje Kuhača u Osijeku i Turističke zajednice Grada Valpova.
U kategoriji za međumuzejsku suradnju Ocjenjivački sud dodjeljuje nagradu Muzeju likovnih umjetnosti , Muzeju Slavonije, Državnom arhivu u Osijeku i Muzeju Valpovštine.“

Ocjenjivački sud je za dodjelu Nagrada HMD-a zaprimio sveukupno 49 prijava, mahom kvalitetnih projekata, stoga sud nije imao lak zadatak odabira.

Dodjeli je, uz mnogobrojne uzvanike iz kulturnog i političkog života, prisustvovao gradonačelnik grada Valpova – Matko Šutalo te voditelj Turističke zajednice Grada Valpova – Eduard Lacković, koji je ujedno i jedan od autora izložbe i kataloga “Valpovački vlastelini Prandau Norman”.

Da podsjetimo, nakon višegodišnjih priprema djelatnici četiri ustanove u kulturi Muzeja Valpovštine, Muzeja Slavonije, Muzeja likovnih umjetnosti i Državnog arhivu Osijeku, otvorili su u ožujku 2018. godine jedinstvenu izložbu. Projekt je izrodio i dvojezičnim katalogom na 420 stranica, koji je po prvi put obuhvatio cjelokupnu ostavštinu valpovačkih vlastelina na ovom području. Katalog je predstavljen na značajnim državnim, međudržavnim i lokalnim događanjima: Osječkom ljetu kulture, zagrebačkom Interliberu, u programu održavanja Dana Grada Valpova, te u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu. Projekt je prepoznala i Županija Osječko-baranjska te su četiri Ustanove u kulturi, povodom Dana Županije 2019. g., primile godišnju nagradu za iznimna postignuća u području kulture.
Ustanova za kulturne djelatnosti „Ante Evetović Miroljub“ – Muzej Valpovštine te TZ Grada Valpova konstantno promoviraju naše bogato kulturno nasljeđe i tradiciju pa je stoga ova nagrada svakako kruna uspjeha s kojom su svi sudionici projekta iznimno ponosni jer je višegodišnji trud prepoznat i nagrađen.

Skip to content