U srijedu, 5. prosinca 2018. godine, nakon posjeta valpovačkih vrtićaraca gradskoj upravi i održanog prigodnog programa uz kićenje božićne jelke, u poslijepodnevnim satima u punoj Multimediji Gradske knjižnice i čitaonice Valpovo predstavljena je druga po redu zbirka poezije Miroslava Varžića pod nazivom „U krilu zemlje slavonske“. Izdavač ove zbirke je Ogranak Matice hrvatske u Valpovu pa je i samo predstavljanje moderirao predsjednik Ogranka profesor Ivan Tonković. Večer su tamburicom uveličali članovi tamburaške sekcije HKUD-a „Valpovo 1905.“

Jedan od recenzenata, gospođa Pavica Skokić naglasila je da je autor oduvijek bio poseban i da nije iznenađena što se u njegovim pjesmama itekako vidi bogatstvo njegove duše i ljubav prema svome zavičaju i šokačkim običajima –  nošnji, pjesmi i govoru. Upravo govor, onaj pravi, šokački autor pokušava sačuvati u svojim pjesmama.

Lektorica zbirke Ana Zimmerman rekla je nešto više o govornom izričaju i osobitostima slavonskog dijalekta koji naprosto izviru iz ove zbirke i doprinose očuvanju slavonske, ali i općenito hrvatske povijesne i kulturne baštine te su se svi složili kako je zbirka vrijedna čitanja i naše pažnje.

Na  kraju se publici obratio i sam autor koji je s neskrivenim zadovoljstvom zahvalio svima na potpori u pisanju i izdavanju knjige, koja je u cijelosti ostvarena uz potporu gradske uprave Grada Valpova. Uz sebi svojstven način iskazivanja stihova, večer je završena uz besplatnu podjelu knjiga svakome tko je htio zbirku ponijeti kući.

Autor: Sandra Miljački Andrić

Foto: Zlatko Gregurić/Darko Jančikić

Skip to content