PREDSTAVLJENE OBNOVLJENE ORGULJE U KAPELICI SV. TROJSTVA U VALPOVU

U petak, 27. listopada 2017. godine, u kapeli sv. Trojstva pri dvorcu Prandau-Normann u Valpovu, održan je svečani kolaudacijski koncert u sklopu 24. Festivala orgulje Heferer, gdje su predstavljene obnovljene orgulje pečuškog orguljara Jozsefa Angstera. Ove raritetne orgulje visoke spomeničke vrijednosti, obnovila je Umjetnička radionica „Heferer“ iz Zagreba.

Na početku koncerta, prisutne je pozdravio ravnatelj Ustanove za kulturne djelatnosti „Ante Evetović Miroljub“ iz Valpova, gosp. Zvonko Barišić te tom prilikom istaknuo značaj obnovljenih orgulja – jednih od najvrjednijih u ovom dijelu Europe. Pjevačko društvo sv. Josipa iz Osijeka svojim je nastupom otvorilo večernji program, nakon kojeg su se okupljenima predstavili sopranistica Josipa Lončar i orguljaš Alen Kopunović Legetin te svojim izuzetnim umijećem oduševili prisutne.

Podsjetimo se, u veljači 2017. godine, Grad Valpovo i Umjetnička radionica Heferer iz Zagreba potpisali su Ugovor o obnovi orgulja u kapelici sv. Trojstva pri dvorcu Prandau-Normann u Valpovu. Najveći dio iznosa za restauraciju ovog neprocjenjivog instrumenta osiguralo je Ministarstvo kulture, dok ostatak iznosa pokriva Grad Valpovo. Radovi na restauraciji valpovačkih povijesnih orgulja završeni su 13. listopada 2017. godine.

Orgulje su izgrađene u radionici glasovitog pečuškog orguljara Josefa Angstera 1876. godine. Orgulje u dvorskoj kapelici, ponajviše poznatoj prema svojoj iznimnoj akustičnosti, zbog koje nosi titulu jedne od najakustičnijih prostorija takve vrste u Europi, za svoju dvorsku kapelu naručio ih je valpovački barun Gustav Hilleprand von Prandau 1875. godine (dopremljene 1876.), inače vrsni orguljaš amater koji je bio jedan od utemeljitelja i prvi predsjednik Hrvatskog glazbenog zavoda u Zagrebu 1827. godine.

[Best_Wordpress_Gallery id=”12″ gal_title=”Predstavljanje obnovljenih orgulja u kapelici sv. Trojstva”]

 

Skip to content