U veljači 2017. godine, Grad Valpovo i Umjetnička radionica Heferer iz Zagreba potpisali su Ugovor o obnovi orgulja u kapelici sv. Trojstva pri dvorcu Prandau-Normann u Valpovu. Najveći dio iznosa za restauraciju ovog neprocjenjivog instrumenta osiguralo je Ministarstvo kulture, dok ostatak iznosa pokriva Grad Valpovo. Radovi na restauraciji valpovačkih povijesnih orgulja završeni su 13. listopada 2017. godine.

Raritetne orgulje visoke spomeničke vrijednosti, izgrađene su u radionici glasovitog pečuškog orguljara Josefa Angstera 1876. godine. Orgulje u dvorskoj kapelici, ponajviše poznatoj prema svojoj iznimnoj akustičnosti, zbog koje nosi titulu jedne od najakustičnijih prostorija takve vrste u Europi, za svoju dvorsku kapelu naručio ih je valpovački barun Gustav Hilleprand von Prandau 1875. godine (dopremljene 1876.), inače vrsni orguljaš amater koji je bio jedan od utemeljitelja i prvi predsjednik Hrvatskog glazbenog zavoda u Zagrebu 1827. godine.

Festival Orgulje Heferer promiče i njeguje glazbu od 1994. godine, te upozorava na potrebu očuvanja i obnove orgulja kao važnog dijela hrvatske kulturne baštine. Ciklus je to koncerata koji se svake godine održavaju diljem Hrvatske u sakralnim objektima i reprezentativnim prostorima koji posjeduju orgulje koje je izradila, restaurirala ili održava Umjetnička radionica Heferer iz Zagreba.

U sklopu 24. Festivala Orgulje Heferer, Grad Valpovo i Ustanova za kulturne djelatnosti „Ante Evetović Miroljub“ Valpovo pozivaju Vas na koncert sopranistice Josipe Lončar i orguljaša Alena Kopunovića Legetina, koji će se održati 27. listopada 2017. godine s početkom u 19,30 sati u dvorskoj kapeli sv. Trojstva u Valpovu.

Ulaz za sve posjetitelje je slobodan!

Veselimo se Vašem dolasku!

Skip to content