Otvorenje Ljeta valpovačkog – 15. 6. 2017.

Smotra amaterskog kulturnog stvaralaštva Ljeto valpovačko dobro je poznata i afirmirana manifestacija u Slavoniji, ali i šire. Svake godine pa tako i ove, za naše posjetitelje pripremljen je bogat i raznolik program. Ovogodišnja Smotra amaterskog kulturnog stvaralaštva Ljeto valpovačko, 49. po redu, odvila se od 15 do 25 lipnja 2017. godine. Koncertom pod nazivom „Večer operete“, u Centru kulture „Matija Petar Katančić“ u Valpovu, 15. lipnja 2017. godine, službeno je otvorena ova tradicionalna valpovačka manifestacija. Uz brojne uzvanike, otvorenju su nazočili župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić sa svojim zamjenikom Goranom Ivanovićem, gradonačelnik Grada Valpova, Matko Šutalo sa svojim zamjenicima Anom Brajnović i Hrvojem Gašparovićem, bivši gradonačelnik Grada Valpova, Leon Žulj te načelnici i zamjenici načelnika okolnih općina. Uz par uvodnih riječi župana Osječko-baranjske županije Ivana Anušića o važnosti kulturnog stvaralaštva za našu regiju, gradonačelnik Valpova Matko Šutalo službeno je otvorio 49. Ljeto valpovačko. Solistica, mezzosopranistica HNK Osijek, Iskra Stanojević i gošća iz Zagreba, pobjednica mnogih međunarodnih natjecanja te česta solistica kazališta „Komedija“, sopranistica Josipa Lončar, izvele su lijepe i popularne arije uz klavirsku pratnju Igora Valerija. Prigodne poklone izvođačima uručila je zamjenica gradonačelnika, gđa Ana Brajnović. Program otvorenja vodila je Ines Brezovac.

(Foto: FOTOKLUB VALPOVO)

Reunited Fesitval – 16. 6.  i 17.6.2017.

Program Ljeta valpovačkog nastavio se u petak i subotu, 16. i 17. lipnja, otvorenjem dvodnevnog 3. Reunited festivala, glazbenog festivala na kojem su kroz 2 dana raznovrsnog glazbenog programa na tri stagea nastupila eminentna imena hrvatske hip-hop, dub i elektronske glazbene scene uz zanimljive, edukativne radionice, izložbe te osiguranim besplatnim kampom u perivoju ispred dvorca Prandau-Normann za sve posjetitelje. Za razliku od večernjeg, dnevni program bio je besplatan za sve posjetitelje.

(Foto: FOTOKLUB VALPOVO)

16. 6.  Promocija 22. valpovačkog godišnjaka

U petak, 16. lipnja u Centru kulture s početkom u 19,00 sati održala se promocija 22. valpovačkog godišnjaka od strane Ogranka Matice hrvatske iz Valpova. Valpovački godišnjak kao i svih ovih godina obuhvaća mnoštvo zanimljivih tema iz prošlosti Valpovštine, valpovačke kulturne baštine, svijeta prirode, sjećanja i spomena na drage ljude. Kao uvertiru u večernji program, svojim glazbenim umijećem predstavili su se učenici Glazbene škole Valpovo odsviravši predivne skladbe, nakon kojih je uslijedilo uvodno obraćanje predsjednika Matice hrvatske Valpovo, gosp. Ivana Tonkovića, koji je ukratko predstavio rad valpovačkog ogranka. Nakon obraćanja tajnika Matice hrvatske Valpovo, Stjepana Najmana i jednog od autora članaka Mihaela Sučića, uslijedila su sjećanja starijih gospođa na Valpovo i Valpovštinu od prije 50-60 godina. (Foto: FOTOKLUB VALPOVO)

17. 6. – 5 jubilarni Zumba fitness Master class

U sklopu 49. Ljeta valpovačkog, u subotu 17. lipnja 2017. godine, svi zaljubljenici u plesne pokrete mogli su uživati u 5. jubilarnom Zumba fitness master classuodržanom  na pozornici valpovačkog Trga kralja Tomislava. Ovogodišnju Zumbu najavila je dogradonačelnica Grada Valpova gđa Ana Brajnović te tom prigodom uručila zahvalnicu glavnoj organizatorici valpovačke Zumbe – gđi Snježani Krnjajić. U trosatnom Zumba programu podijeljenom u dva bloka s popratnim zabavnim sadržajima i raznovrsnim plesovima, svoju ritmiku prikazali su brojni plesači i instruktori iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Mađarske i Hrvatske. (Foto: FOTOKLUB VALPOVO)

 18. 6. Koncert puhača i mažoretkinje Grada Valpova

Program 49. Ljeta valpovačkog nastavio se u nedjelju, 18. lipnja 2017. godine, na pozornici Trga kralja Tomislava u Valpovu cjelovečernjim tradicionalnim koncertom puhačkog orkestra DVD-a Valpovo te nastupom mažoretkinja grada Valpova. Puhački orkestar DVD-a Valpovo osnovan je 1890. godine i jedan je od najstarijih orkestara u Republici Hrvatskoj. Prvi javni nastup bio je 4. svibnja 1891. godine na dan sv. Florijana zaštitnika vatrogasaca. Prva Pravila orkestra napisana su 1895. godine, a prema njima 1997. su napisana nova Pravila prema kojima je izvršen novi ustroj orkestra. Radom orkestra upravlja Glazbeno vijeće na čijem je čelu predsjednik orkestra Ivan Cvenić. Ovaj puhački orkestar redoviti je sudionik državnih smotri vatrogasnih orkestara u Hrvatskoj, a također i regionalnih smotri puhačkih orkestara Slavonije i Baranje. Do sada je ovaj orkestar tri puta bio domaćin regionalne Smotre puhačkih orkestara, a 2005. godine je bio domaćin 21. Susreta vatrogasnih orkestara Hrvatske na kome je sudjelovalo 22 orkestra s preko 800 puhača. Ove se godine na Ljetu valpovačkom orkestar predstavio klasičnom glazbom, popularnim svjetskim evergreenovima, zabavnom glazbom te slavonskom koračnicom. Orkestrom je dirigirao profesor glazbe, gosp. Dalibor Košutić.

Mažoretkinje grada Valpova postoje već više od 20 godina. U tom su periodu svojim nastupima i odorama uljepšavale i obogaćivale brojna kulturna i sportska događanja u našemu gradu, na Valpovštini i šire. Redovito sudjeluju na smotrama i natjecanjima diljem Hrvatske, a nekoliko su puta polučile sjajne uspjehe. Mažoretkinje grada Valpova trenutačno broje 20-ak članica uzrasta osnovne i srednje škole, a manji je dio ansambla svoje umijeće uz popularnu glazbu prikazao i ove godine. Cjelovečernji program je vodila Ines Brezovac. ((Foto: FOTOKLUB VALPOVO))

18. 6. Izložba likovnih i ručnih radova supružnika Vjere Sitarić Pinterović i Ivice Pinterovića

U sklopu 49. Ljeta valpovačkog Gradska knjižnica i čitaonica Valpovo, dana 20. lipnja 2017. godine, organizirala je izložbu likovnih i ručnih radova supružnika Vjere Sitarić Pinterović i Ivice Pinterovića iz Bizovca. Uz popratne sadržaje poput nastupa ženske sekcije HKUD-a „Valpovo 1905“, izložbu je otvorila dogradonačelnica Grada Valpova, gđa Ana Brajnović. Izložene su slike u tehnici ulje na platnu koje su nastale u dva ciklusa „Priroda“ i „Moj vrt“ te ručni radovi u tehnici zlatoveza i raznim tehnikama oslikavanja koje izrađuje gđa Pinterović. Program je vodila, voditeljica valpovačke Knjižnice gđa Sandra Miljački Andrić. (Foto: FOTOKLUB VALPOVO)

21. 6. Predstavljanje monografije slikara Josipa Alebića i izložbe likovnih stvaratelja s područja Valpovštine

U sklopu manifestacije 49. Ljeta valpovačkog, u srijedu 21. lipnja, u najstarijoj valpovačkoj kapelici sv. Trojstva, održano je predstavljanje monografije slikara Josipa Alebića uz mini Izložbu slavonskih pejzaža istoimenog autora. O važnosti ovog događaja govorila je viša kustosica – voditeljica Muzeja Valpovštine, gđa Mirjana Paušak te dogradonačelnica Grada Valpova, gđa Ana Brajnović, dok su monografsko izdanje predstavili muzejski savjetnik Muzeja likovnih umjetnosti iz Osijeka, gosp. Vlastimir Kusik, Igor Loinjak kao urednik te slikar Josip Alebić. Isti je dan, u prekrasnom ambijentu valpovačkog dvorca uz predstavljanje monografije otvorena već tradicionalna izložba likovnih stvaratelja s područja Valpovštine. Prisutne je pozdravila, i u ovom kulturnom događaju uživala, dogradonačelnica Grada Valpova, gđa Ana Brajnović. Ovogodišnja 24 autora predstavila su svoja umjetnička djela raznim tehnikama poput akrila, ulja na platnu, otiska, kombiniranom tehnikom, suhim pastelom te akvarelom. Kao zahvalu umjetnicima na participaciji, glavna organizatorica izložbe gđa Slobodanka Griva Šokac i dogradonačelnica Grada Valpova, ovogodišnjim su sudionicima uručile prigodne poklone. (Foto: FOTOKLUB VALPOVO)

21. 6. Grofovski lov

Grofovski lov preslikan iz davnih vremena mogli ste doživjeti u perivoju dvorca Prandau-Normann, dana 21. lipnja 2017. godine u sklopu manifestacije 49. Ljeto valpovačko. Prije samog prikaza odlaska u lov, valpovački grof Rudolf Normann i grofica Julijana Normann, zajedno s prijateljima grofom i groficom Janković iz Orahovice, provozali su se gradom Valpovom u predivnim konjskim zapregama. Odlazak u lov najavio je zvuk lovačkog roga, a mnoštvu ispred valpovačkog dvorca obratio se grof Normann te im se zahvalio na dolasku i pozvao ih na veselje i druženje nakon lova. Kako je lov uspješno proveden, jahači, lovci i gosti, zajedno s grofom Rudolfom Normannom, odali su počast ulovljenoj divljači nakon kojeg je uslijedio gastronomski dio programa – uživanje u lovačkim čobancima brojnih lovačkih društava. Okupljene je pozdravio dogradonačelnik Hrvoje Gašparović te lovačkim društvima i ostalim pojedincima, uručio zahvalnice za participaciju na ovogodišnjoj manifestaciji. Program su vodili Stanislav Čamagajevac i Denis Šimić. (Foto: FOTOKLUB VALPOVO)

 22. 6. Dječja smotra folklora

Raznovrstan program 49. Ljeta valpovačkog nastavio se u četvrtak, 22. lipnja 2017. godine, kada su daske ljetne pozornice dvorca Prandau-Normann ugostile mlađe sekcije kulturno umjetničkih društava Valpovštine u sklopu Dječje smotre folklora. Nakon pozdravnih riječi dogradonačelnice Grada Valpova, gđe Ane Brajnović, svoj šarolik repertoar – tradicionalne pjesme, plesove, autentične narodne nošnje, predstavila su djeca iz Harkanovaca, Narda, Beničanaca, Veliškovaca, Gata, Tiborjanaca, Creta, Valpova, Ivanovaca, Zelčina, Marjančaca, Podravske Moslavine, Bocanjevaca, Marijanaca i Kunišinaca. Gromoglasni pljesci mnogobrojne publike dokaz su da naše bogato slavonsko nasljeđe, njegovano od malih nogu, nikada ne će pasti u zaborav. Program je vodio Stanislav Čamagajevac. (Foto: FOTOKLUB VALPOVO)

22. 6. Koncert pjevačkih zborova i monodrama

U najstarijoj kapelici grada Valpova i jednoj od najakustičnijih kapelica u Europi, dvorskoj kapelici sv. Trojstva, isti je dan, 22. lipnja 2017. godine održan tradicionalan koncert pjevačkih zborova: Mješovitog pjevačkog zbora Glazbenog društva „Vila Velebita“ iz Požege, Crkvenog pjevačkog društva „MIR“ iz Belišća, Vokalne skupine „Mursella“ iz Petrijevaca te Hrvatskog pjevačkog društva „M.P. Katančić“ iz Valpova. Gradonačelnik Grada Valpova, gosp. Matko Šutalo, prigodnim je riječima izrazio dobrodošlicu i zahvalnost svim sudionicima ovog tradicionalnog događaja koji je ispunio sva očekivanja, o čemu najbolje govori posjećenost, ispunjenost do zadnjeg mjesta. Mnogobrojno puta nagrađivani zborovi, svojim su repertoarom sakralnog, svjetovnog i suvremenog karaktera, od skladbe do skladbe oduševljavali prisutne svojim raskošnim umijećem, svojim nebeskim glasovima. Na samome kraju programa, član Odbora Ljeta valpovačkog i jedan od „Katančićevih“ glasova, gosp. Ilija Bulut – dirigentima/voditeljima zborova, uručio je prigodne poklone kao zahvalu za predivan večernji koncert pri 49. Ljetu valpovačkom. Cjelovečernji koncert vodila je Ines Brezovac. Za sve ljubitelje predstava, isti dan 22. lipnja 2017. godine, ali u večernjem terminu, u Centru kulture „Matija Petar Katančić“ u Valpovu, održana je prva monodrama poznate kazališne, televizijske i filmske glumice Matije Prskalo pod nazivom „Samo jedna žena“(Foto: FOTOKLUB VALPOVO)

Koncert pjevačkih zborova

Prva monodrama Matije Prskalo

23. 6. Pripravljanje gulaša, Promocija zbirke pjesama Nade Maletić “Pjesmo Moja”

Program 49. Ljeta valpovačkog nastavio se u petak, 23. lipnja 2017. godine u Krčmi „Club“ Valpovo, gdje je sedam participanata prikazalo svoja gastronomska umijeća u pripravljanju gulaša. Prvo mjesto za najbolje spravljeni gulaš odnio je Ivica Pavošević, drugo mjesto je pripalo predstavniku tvrtke „Fundator d.o.o.“ iz Valpova, a treće predstavniku „Servis centra“ iz Valpova. Posjetitelji su uz degustaciju gulaša mogli uživati u živoj glazbi te u društvu predivnih hostesa. U Centru kulture „Matija Petar Katančić“ u Valpovu, isti dan, 23. lipnja 2017. godine, održana je promocija zbirke pjesama gđe Nade Maletić pod nazivom „Pjesmo moja“. Ovom literarnom događaju prisustvovali su mnogi pjesnici iz cijele Slavonije koji su svojim prisustvom ovjekovječili poetski rad autorice čija se zbirka sastoji od dvjestotinjak pjesama ljubavnog, zavičajnog, sakralnog i refleksivnog karaktera. Za glazbeni ugođaj ove poetske večeri pobrinuo se tamburaški sastav „Kočije“ iz Narda. (Foto: FOTOKLUB VALPOVO)

Pripravljanje gulaša

Promocija zbirke pjesama Nade Maletić

23. 6. Revija pjevača amatera

Tradicionalna „Revija pjevača amatera“ dio je programa Ljeta valpovačkog već dugi niz godina gdje su mnogi glazbeni talenti svu svoju pjevačku raskoš otkrili na daskama ljetne pozornice dvorca Prandau-Normann u Valpovu. Tako je bilo i ove godine, na 49. Ljetu kad je u Centru kulture (zbog lošeg vremena), u petak, 23. lipnja 2017. godine, 14 talentiranih mladih ljudi posjetiteljima „pustilo“ svoj glas. Uz pratnju glazbenog sastava ATACAMA (bas gitara – Filip Glavica, Klavijature – Krešimir Križanec, Električna gitara – Borna Valentić, Bubanj – Leo Ižaković, Akustična gitara – Domagoj Križanec) , ovogodišnji sudionici Revije publici su se predstavili s raznolikim repertoarom: Andreja Kristić – „Grijeh“ – Natali Dizdar, Melanie Kokić – „Vrati Me“ – Nina Badrić, Melita Grgurić – „Zar Je Voljeti Grijeh“ – Zorica Kondža, Sandra Stubičan – „Đurđevdan“ – Bijelo Dugme, Emma Torjanac – „Dio Tebe“ – Nola, Dalibor Cvetković – „Iz Jednog Pogleda“ – Massimo, Viktorija Bašić – „Oči Su Ti Ocean“ – E.N.I., Lora Broz – „Čarolija“ – Semanta Rajhard, Sara Perak – „Ne kuni me, ne ruži me“ – Marko Bošnjak, Lucija Šimić i Lucija Stanić „ Sve Još Miriše Na Nju“ – Parni Valjak, Lana Loknar – „Kako Sam Te Voljela“ – Magazin, Valentina Gyerek & Vjekoslav Pavlović – Wicked Game – Chris Isaac. (VIDEO: TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA VALPOVA)

(Foto: FOTOKLUB VALPOVO)

24. 6. IV. Slama kup

U subotu, 24. lipnja 2017 godine na pomoćnim terenima NK Valpovke, brojni jahači i jahačice iz raznih konjogojskih udruga sudjelovali su na ovogodišnjem IV. Slama kupu u sklopu 49. Ljeta valpovačkog. IV. Slama kup – natjecanje jahača u brzini i spretnosti, sudionicima je osiguralo vrijedne nagrade, a ovogodišnji najspretniji i najbrži jahači bili su: 1. Slavko Barišić iz Narda, 2. Duško Gages iz Osijeka, 3. Boro Lučenčić iz Petrijevaca. Zahvalnicu organizatoru Slama kupa, gosp. Tomislavu Blaževiću, uručio je dogradonačelnik Grada Valpova, gosp. Hrvoje Gašparović. (Foto: FOTOKLUB VALPOVO)

24. 6. Dani meda u Valpovštini

Grad Valpovo je u sklopu manifestacije 49. Ljeto Valpovačko u Vijećnici Grada Valpova, 24. lipnja 2017. godine, ugostio brojne uvažene goste iz mnogobrojnih županijskih i susjednih gradskih pčelarskih organizacija, kao i gosp. Zlatka Gregačevića, člana Hrvatske gospodarske komore. Nakon otvorenja skupa „Dani meda u Valpovštini“ od strane dogradonačelnice Grada Valpova, gđe Ane Brajnović, prisutnima su se obratili predsjednik Udruge pčelara gosp. Mario Fišer kao i zamjenik župana Osječko-baranjske županije, gosp. Goran Ivanović. Sudionicima skupa, o pčelarstvu su govorili i uvaženi gosti dr.sc. Nikola Kezić, Mijo Rončević i Slobodan Jevtić. Aktivnosti pčelara nastavile su se i na završnom, centralnom danu Ljeta valpovačkog kada su posjetitelji mogli degustirati te kupiti kvalitetne pčelinje proizvode pčelara iz pet slavonskih županija. (Foto: FOTOKLUB VALPOVO)

24. 6. Valpovačka kulenijada

Na valpovačkom Trgu kralja Tomislava, 24. lipnja 2017. godine, u sklopu 49. Ljeta valpovačkog, održana je valpovačka Kulenijada – natjecanje u najbolje spravljenoj slavonskoj delikatesi u organizaciji Udruge „Slavonski kotlić“ iz Valpova. Nakon ocjenjivanja ovogodišnja 24 uzorka od strane požeških sudaca Ferdinanda Trohe, Mate Matijevića i Zvonka Ciganovića, podijeljena su brojna priznanja, zahvalnice i nagrade koje je uručio dogradonačelnik Grada Valpova, gosp. Hrvoje Gašparović. Uz podijeljenih osam brončanih i osam srebrnih priznanja, osam priznanja zlatnoga sjaja primili su Mesna industrija Ravlić, Milan Kliba iz Kneževih Vinograda, Petar Žulj iz Čeminca, Katarina Turalija iz Veliškovaca, Ivica Karlović iz Čepina,  a prva  tri mjesta pripala su Valpovčanima – OPG-u Blažević, Tomi Blaževiću te pobjedniku ovogodišnje kulenijade – Nikoli Barišiću. Posjetitelji su uz degustaciju ovog originalnog hrvatskog suhomesnatog proizvoda, mogli uživati u još jednoj poslastici, ali glazbenog karaktera –  koncertu Tamburaškog sastava Kas. Program valpovačke kulenijade vodio je Davor Runje. (Foto: FOTOKLUB VALPOVO)

25. 6. Vašar ljeta valpovačkog, etno-eko sajam, svečana povorka folklornih skupina i šokačkih zaprega, te smotra folklora

nedjelju, 25. lipnja 2017. godinezavršni dan 49. Ljeta valpovačkog obilježilo je mnoštvo raznovrsnih događanja. Nakon prijepodnevnog, tradicionalnog Vašara ljeta valpovačkog te eko-etno sajma uz brojne izlagače obiteljskih gospodarstava smještenih ispred dvorca Prandau-Normann, svečana povorka folklornih skupina i šokačkih zaprega zaputila se kroz središte Grada prema pozornici valpovačkog Dvorca. Organizatori su zbog lošeg vremena bili primorani manifestaciju preseliti u valpovački Centar kulture gdje su, nakon kraće odgode, sva kulturno-umjetnička društva izvela svoj program. Svoje autentične narodne nošnje, izvorne plesove i svirke, prikazala su kulturno-umjetnička društva Valpovštine: HKUD „Valpovo 1905“ Valpovo, KUD „Šokadija“ Ladimirevci, KUD „Šokadija“ Bocanjevci, KUD „Ante Evetović Miroljub“ Veliškovci-Gat-Tiborjanci, KUD „Kolo“ Nard, HKUD „Harkanovci“ Harkanovci, KUD „Šokadija“ Ivanovci-Marjančaci-Zelčin, KUD „Nikola Šubić Zrinski“ Petrijevci te gostujuća kulturno-umjetnička društva: KUD „Tamburica“ Velimirovac, SKUD „Ivan Brnjik Slovak“ Jelisavac, KUD „Klek“ Ogulin, HKUD „Kolo“ Subotica. Prigodnim obraćanjem prisutnima, ovogodišnju manifestaciju – 49. Ljeto valpovačko, zatvorila je dogradonačelnica Grada Valpova, gđa Ana Brajnović. Program valpovačke Smotre folklora vodili su Ines Brezovac i Stanislav Čamagajevac. (Foto: FOTOKLUB VALPOVO)

 

Skip to content