Spomen-obilježja

Katančićevo poprsje

Poprsje je izradio klesar Grünwald iz Pešte po narudžbi baruna Gustava Prandaua, a  postavljeno je 7. studenoga 1873. godine. O tom su događaju tadašnje novine zapisale: ”Kako milo počiva napredak našega naroda i spomen njegovih slavnih muževa na srcu g. baruna Gustava Prandaua od Valpova, najbolje dokazuje njime uzdignuti spomenik učenjaku i piscu Petru Katančiću, reda sv. Franje, države Ivana Kapistrana svećeniku.”

Vidljivo je barunovo poštovanje Katančića, stoga nije za čuditi njegovo razočaranje kad je ugledao poprsje. Smatrao ga je preskromnim i stoga neprimjerenim Katančićevoj veličini kao čovjeka i znanstvenika. U prvi mah nije ga želio dati postaviti. Ipak, na silno nagovaranje utjecajnih Valpovčana, predomislio se te ga je dao postaviti na manje ugledno mjesto iza kule. Lokacija iza kule nije bila ugledna jer se u blizini nalazila gradska kolna vaga te je tu neprestano bilo mnoštvo zaprežnih kola s konjima i volovima. Katančićevo poprsje stajalo je na tom mjestu sve do 30. svibnja 1971. kada je premješteno u park ispred pročelne palače dvorca povodom osnivanja Ogranka Matice hrvatske.

Muzej Valpovštine u posjedu je PRVOG, cjelovitog, tiskanog prijevoda Svetoga pisma sa latinskog na hrvatski jezik, s kratkim komentarima iz 1831. godine, našeg Valpovčanina i franjevca, najučenijeg Slavonca svojega vremena, značajnog hrvatskog književnika, uvaženog latinista, cijenjenog sveučilišnog profesora poetike, arheologije i numizmatike, fra Matije Petra Katančića. (Stjepan Najman)

 

Spomenik Majke božje sa Isusom

Na glavnom valpovačkom trgu nalazi se spomenik Majke božje sa Isusom. Prema narodnoj predaji dao ga je podignuti Valpovčanin Peštelić kao pokora na veliki požar koji je izbio na njegovu salašu i u kojemu je izgorjelo preko 30 kuća i 175 ljudi je unesrećeno. No, ova priča nije točna. Činjenice govore o izbijanju velikog požara 1893. na salašu Valpovčanina Stjepana Peštelića.

Spomenik je pak dao podići Josip Peštelić koji je umro 1881. godine, dakle 12 godina prije izbijanja požara kao što je ispisano na ploči u podnožju spomenika. Josip je bio ugledan, bogat, vrijedan, pametan i pobožan građanin, a često je pomagao sirotinji. No, kako nije imao nasljednika ostavio je novac za podizanje jedinog valpovačkog spomenika koji je postavljen na kraju 19. stoljeća – 1900. godine. (Stjepan Najman)

 
 
 
 
 
 

Spomenik Fabijanu Šovagoviću u Ladimirevcima

U Ladimirevcima je 19. studenoga 2007. godine otkriven spomenik glumcu Fabijanu Šovagoviću koji je rođeni Ladimirevčan. Spomenik je postavljen u središtu sela nasuprot župnoj crkvi na Trgu Fabijana Šovagovića. U okviru spomenika nalazi se bistu koju je izradio akademski kipar Stipe Sikirica.

Spomenik je otkrila glumčeva kći Anja Šovagović Despot. Svečanosti su bili, uz brojne Ladimirevčane, nazočni i tadašnji predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks i drugi državni dužnosnici, redatelj Branko Schmidt te glumica Nada Gačešić Livaković.

Postavljanje spomenika velikanu hrvatskoga glumišta u potpunosti je financirala Vlada Republike Hrvatske. (Stjepan Najman)

Skip to content