Prandauovo kazalište

Prandauovo kazalište

Najstariju sačuvanu kazališnu zgradu u kontinentalnoj Hrvatskoj dao je podići 1809. godine barun Josef Ignac Hilleprand od Prandaua. Graditelj joj je Anton Hartmann. O veličini gledališta je teško govoriti, ali imajući u vidu broj članova obitelji te stalan broj službenika, može se ustvrditi da je kapacitet bio stotinjak osoba.

Izgradnjom kazališta u Valpovu otpočinje kontinuirani kazališni život, iako se ne može ustvrditi kako ga do tada nije bilo. U toj su zgradi održavane brojne predstave i koncerti kroz brižljivo planirane kazališne sezone. One se nisu razlikovale od drugih prosječnih prikazivanja toga vremena, kakva su se igrala u tadašnjim većim gradovima ovoga dijela Europe.

Sklonost teatru baruna Josipa vidljiva je za njegova života u Beču, gdje redovito posjećuje kazališne predstave. Dolaskom u Valpovo 1790. godine nastavlja podizati vlastelinstvo ne zanemarivši, pritom, sklonost kulturi. Poznata je činjenica da su svi članovi obitelji bili glazbeno obrazovani (svi su svirali klavir) te su i sami priređivali koncerte kao i kazališne predstave. Sin Josipov, barun Gustav Prandau, nastavio je očevu tradiciju.

Postojanje Prandauova kazališta u Valpovu nadilazi lokalne i regionalne okvire te ga svrstava u kategoriju nacionalnog značaja. (Stjepan Najman)

Skip to content