Hotel Fortuna

Hotel Fortuna

Valpovački hotel ”Fortuna” sagradio je barun Josip Prandau 1807. godine, što ga svrstava među tri najstarija sačuvana svratišta u sjeveroistočnoj Hrvatskoj i među četiri najstarije zgrade u gradu. Masivno je građen opekom, a pokriva ga visoko strmo dvostrešno krovište. Pod jednim je dijelom podrum presvođen baldahinskim svodom kao i prostorije u prizemlju, dok je strop na katu ravan. Glavno ulično pročelje karakterizira  niz prozora, bivši kolni ulazi i profilirani fasadni ukrasi. Iako više puta adaptirana, zgrada je očuvala izvorne kasnobarokne odlike (volumen, svodovlje, visoko strmo krovište i arhitektonske detalje) i svojim volumenom čini snažan urbanistički akcent na Trgu.

Izvorno je zgrada svratišta obuhvaćala i današnju zgradu pošte odnosno, ranije, banke. Naime, 1947. godine osnovana je Komunalna banka i štedionica Osijek Filijala Valpovo i smještena u taj dio zgrade koja je bila pogodna zbog čvrste gradnje i lokacije u središtu grada.

Zgrada hotela ”Fortuna” pola je svog životnoga vijeka bila sjecište svih kulturnih i inih zbivanja u Valpovu. Zgradu hotela „Fortuna“ se slobodno može proglasiti centrom kulture. Tu su osnivane najstarije kulturne udruge HPD Katančić i Hrvatska čitaonica te je održana prva kino-predstava, još u 19. stoljeću, svega pet godina nakon one prve, svjetske, u Parizu. (Stjepan Najman)

 

Skip to content