Pivovara Valpovo

Pivovara Valpovo

Antun Petar Prandau, po preuzimanju vlastelinstva Valpovo, poduzeo je niz radnji oko obnove i podizanja gospodarstva na vlastelinstvu. Među ostalima, izgradio je pivovaru imajući saznanje o velikom broju vojnika u Osijeku, porijeklom iz Češke i Bavarske, koji su gradili Tvrđu i bili veliki potrošači piva. Pivovara je izgrađena u strogom središtu Valpova, uz Karašicu, (danas je tu Centar kulture) nadomak vlastelinskog dvora. Tijekom ljeta 1723. godine u Valpovo je stigla oprema za kuhanje piva. Kotao je imao volumen od 40 vjedara (približno 2.240 l), koštao je 588 for, a hladilo 50 for. Prvi je majstor pivar Johann Fehr zaposlen 1. siječnja 1724. godine s pravom pivarenja, držanja krčmi i držanja mesarskih klupa. Zatvorena je zbog znatnog smanjenja vojske u Tvrđi, a time i potrošnje, nakon oko 150 godina proizvodnje. (Stjepan Najman)