Nakon što je prvog dana predstavljen projekt „Priča o kulturnoj ostavštini Matije Petra Katančića“ tijekom naredna četiri dana nastavljen je zanimljiv program Katančićevih dana. Tako je u utorak u Centru kulture Matija Petar Katančić održano predavanje dr. sc. Anice Bilić „Dva rukopisa dvojice Matija – Matija Petar Katančić vs. Matija Antun Relković“. Glavna tema njezinog predavanja bila su dva satirična teksta iz 18. stoljeća: Satir iliti divji čovik Matije Antuna Relkovića, prvotno objavljen u Dresdenu 1762. te drugo prošireno izdanje u Osijeku 1779., i Satir od kola sudi Matije Petra Katančića, objavljen u zbirci Fructus auctumnales, tiskanoj u Zagrebu 1791. Katančić se u svojoj pjesmi referirao na dio Relkovićeva teksta o kolu kao „turskoj skuli“, odnosno o narodnom plesu čije je podrijetlo izazvalo ozbiljnu polemiku između ove dvojice istaknutih Slavonaca u 18. stoljeću.

U srijedu je u kapelici Dvorca Prandau-Normann održano predstavljanje knjige dr. sc. Danijela Jelaša Gradovi donjeg međurječja Drave, Save i Dunava u srednjem vijeku i knjige dr. sc. Stanka Andrića Rudina – benediktinski samostan sv. Mihaela Arkanđela. Uz autore, knjige je detaljno predstavila recenzentica dr. sc. Marija Karbić. Danijel Jelaš je valpovačku publiku upoznao s procesima urbanizacije na prostoru današnje Slavonije u kasnom srednjem vijeku pri čemu je posebnu pažnju posvetio trgovištu Željanovci koje se nalazilo u podgrađu utvrde Valpovo. Danijel Jelaš je prikazao razvoj Željanovca dok je gospodar Valpova bio Ladislav Morovićki kada su Željanovci stekli povlastice slične drugim tadašnjim manjim gradovima. Stanko Andrić je dao kratak osvrt na svoje interdisciplinarno istraživanje benediktinskog samostana Rudina i zahvalio valpovačkoj publici na velikom odazivu.

Četvrti dan Katančićevih dana bio je u znaku piva. Tako je u dvorištu Dvorca Prandau-Normann održano zanimljivo predavanje dr. sc. Milana Vrbanusa „Valpovačka pivovara u prvoj polovini 18. stoljeća“. Predavač je brojnu publiku upoznao s osnivanjem i radom valpovačke pivovare te s potrošnjom piva u gostionicama na valpovačkom vlastelinstvu sredinom 18. stoljeća. Istražujući u Državnom arhivu u Osijeku Milan Vrbanus je pronašao podatke o pivarima koji su iz Njemačke dolazili raditi na valpovačko vlastelinstvo te je analizirao njihova primanja koja je stavio u tadašnji ekonomski i socijalni kontekst. Publika je nakon predavanja mogla kušati domaće zanatsko pivo Barun Prandau beer ladimirevačke pivovare Dark horse beer i uživati u izvrsnom koncertu „GemJamsa“ (Valentina i Vjeko Pavlović).

Katančićevi dani završili su jučer s književnom večeri tijekom koje su valpovačka književnica Iva Hlavač i dr. sc. Dinko Župan publiku upoznati s umijećem pisanja kratke priče. Druga zbirka priča Ive Hlavač Svi smo dobro dobila je brojne pozitivne kritike pa je autorica tijekom književne večeri upoznala publiku sa zanatom pisanja kratkih priča i književnim utjecajima na njezin rad.

 

Skip to content