Jučer (17. svibnja 2019. godine) je u prostoru Gradske knjižnice i čitaonice Valpovo održana promocija prvog dječjeg turističkog vodiča grada Valpova u organizaciji Društva ”Naša djeca” grada Valpova, koji je i nositelj ovog projekta.
Predsjednica Društva ”Naša djeca” grada Valpova Iva Černošek, članice Izvršnog odbora koje su osmislile i radile na slikovnici Verica Jezdić, Jadranka Špiranović i Katarina Bulut Čolaković te učenici koji su sudjelovali u projektu, predstavili su slikovnicu brojnoj zainteresiranoj publici koja je ispunila prostor Gradske knjižnice.
Projekt turističke slikovnice grada Valpova financiran je putem natječaja Mjesnog odbora grada Valpova prošle, 2018. godine, a partneri u projektu DND-u Valpovo su OŠ M. P. Katančića Valpovo te Muzej Valpovštine/Ustanova za kulturne djelatnosti “Ante Evetović Miroljub” Valpovo. Ujedno je time obilježen veliki europski projekt, 2018. Europska godina kulturne baštine, stoga vodič ponosno nosi znak ”2018. Europske godine kulturne baštine” koji je Ministarstvo kulture dodijelilo ovom projektu.
Cilj projekta bio je uključiti djecu u izradu slikovnice-vodiča, potaknuti ih na istraživanje svoga grada te na kreativno izražavanje i stvaranje kroz fotografiju i slikanje te kao rezultat dobiti dječji turistički vodič koji je tekstom i ilustracijama prilagođen upravo djeci. Djeca koja su sudjelovala u izradi slikovnice su: Gea Antunović, Marta Bajer, Iva Berečić, Lorna Budai, Karla Cvetković, Nivia Grgec, Karla Košutić, Deni Kovačević, Filipa Kuna, Leonarda Mađarić, Korina Milanović, Kiara Plečko, Luka Šimić i Dunja Uranjek.
U izradu su se uključili i vanjski suradnici koji su sudjelovali u stvaranju tekstova te u samoj realizaciji slikovnice i obilasku lokacija s djecom: Stjepan Najman, Dinko Župan, Sandra Miljački Andrić, Svjetlana Cvenić, Vedrana Kuna, Goran Kupčerić, Dajana Ososlija i Matea Sopić.
Na samom kraju predstavljanja slikovnice DND grada Valpova poklonio je preostale primjerke dječjeg turističkog vodiča Muzeju Valpovštine i Turističkoj zajednici grada Valpova, kako bi vodič dospio u prave ruke, djeci-turistima koji posjećuju grad.

Autor: DND grada Valpova
Foto: Darko Jančikić