U subotu, 1. prosinca 2018. godine u prvi sumrak, članovi Udruge Mi upalili su prvu adventsku svijeću, u stiliziranom adventskom vijencu ispred Centra za kulturu Matija Petar Katančić, svijeću nade, i tako započeli ovogodišnji program Adventa u Valpovu.

U društvu sugrađana, ovom je prigodnom činu prisustvovao gradonačelnik Matko Šutalo sa suradnicima, a molitve je izrekao Josip Erjavac, vikar Župe Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, čiji je mješoviti zbor izveo nekoliko prigodnih pjesama. Potom je upaljeno ukrasno osvjetljenje na božićnoj jelki i na gradskom trgu i prostor središta grada ispunilo svečanim i romantičnim ugođajem.

U središtu grada niknulo je improvizirano selo koje će biti mjesto većine događanja ovogodišnjeg Adventa. Kućice iz kojih se šire mirisi toplih napitaka i prigodne gastro ponude okružene improviziranim odmorištem, ognjišta s toplim vatrama stvorili su ugodan ambijent za zabavni program koji je predvodila Adrijana Baković i unijela blagdansko raspoloženje među publiku.

Prije toga, u holu Centra za kulturu Matija Petar Katančić, u prisustvu brojnih posjetitelja, gostiju Udruge Mi, gradonačelnik Matko Šutalo otvorio je izložbu fotografija nastalih prošle godine u prigodi prikaza živih Betlehemskih jaslica – događaja koji je okupio brojne izvođače  iz Župe Bezgrešnog začeća Blažene djevice Marije, Udruge „MI“, Srednje škole Valpovo, Osnovne škole Matije Petra Katančića, Dječjih Vrtića „Maza“ i „Moj Bambi“,  Odreda izviđača „Iovallios“, Dobrovoljnog vatrogasnog društva, Karašicke  Republike i na krilima njihova entuzijazma stvorio dojmljivu blagdansku atmosferu. O toj suradnji prigodno je govorila pedagoginja Srednje škole Valpovo Zdenka Lončarić, najavljujući sličan događaj i atmosferu i ove godine. Malu prigodnu svečanost otvorenja izložbe svojim su nastupom upotpunile i učenice koje su pročitale svoje literarne radove o živim jaslicama te članovi Udruge Mi svojim kratkim programom, a svima koji su došli podržati ih u njihovim aktivnostima zahvalila se predsjednica Ljiljana Ivanović.

Autor: Vladimir Vazdar

Foto: Zlatko Gregurić

Skip to content