U petak, 30. studenoga 2018. godine u maloj dvorani Centra kulture „Matija Petar Katančić u Valpovu je predstavljanjem kataloga izložbe Valpovački vlastelini Prandau –Norman, započelo svečano obilježavanje Dana grada.

Teško da bi se za tu prigodu mogao odabrati bolji događaj jer je riječ o iznimno važnoj publikaciji, koja svjedoči o kulturnom događaju dosada nezabilježenom na ovim prostorima.

Sudionike svečanog predstavljanja pozdravio je Zvonko Barišić ravnatelj Ustanove za kulturne djelatnosti Ante Evetović Miroljub. Pri tome je naglasio zadovoljstvo što je Valpovo i Muzej Valpovštine sudionik tako važnog projekta koji je udružio stvaralačke snage četiriju baštinskih ustanova.

O izložbi i njezinom katalogu govorili su dr. Marina Vinaj knjižničarska savjetnica i voditeljica Odjela knjižnice Muzeja Slavonije u Osijeku, dr. sc. Dražen Kušen ravnatelj Državnog arhiva u Osijeku, Denis Detling, direktor Muzeja Slavonije te Mirjana Paušak, kustosica Muzeja Valpovštine

-Svečanim otvorenjima 22. ožujka ove godine javnosti je prezentirana izložba Valpovački vlastelini Prandau-Norman. Ovaj izniman  događaj popraćen je velikim odazivom posjetitelja, u kojemu su četiri baštinske ustanove: Državni arhiv u Osijeku, Muzej Slavonije, Muzej likovnih umjetnosti  Osijek te Muzej Valpovštine prezentirali dijelove bogate ostavštine valpovačkih vlastelina, kazala je u uvodu predstavljanja dr.sc. Marina Vinaj.

-Otvorivši svoje riznice, spomenute baštinske ustanove, nastojale su oslikati život valpovačkih vlastelina, njihovu ulogu u gospodarskom, društvenom, kulturnom i obrazovnom životu Valpovštine, ali i Osijeka te Slavonije. Svaki od šest stotina predmeta izložbenog mozaika kontekstualizirao je određeni segment svakodnevice svojih vlasnika, otkrivao njihove interese, navike, strasti, bilo da je riječ o diplomi, slici, naslonjaču, knjizi ili notnome zapisu.

Bogata građa valpovačkih vlastelina, umjetnička, arhivska, graditeljska, numizmatička, kulturno-povijesna, knjižnična i glazbena, po prvi je puta na ovaj način  predstavljena javnosti, oslikavajući izniman segment naše kulturne baštine cjelinama: Likovna baština Prandau-Normann, Valpovački vlastelini Prandau – Normann – bibliofili, kolekcionari i donatori, Arhivska građa Valpovačkog vlastelinstva, Svakodnevni život i glazbena baština

Svaka od priča ovih izložbi u izložbi slična je, ali  svaka otkriva svoj segment dvostoljetne povijesne  obiteljske priče, duboko utkane u povijesnu priču Slavonije.

Obitelj Hilleprand von Prandau upravljala je Valpovačkim vlastelinstvom, odnosno posjedom, 164 godine, a zatim upravu nad tim posjedom preuzima obitelj von Normann-Ehrenfels, koja je njime upravljala do njegove konfiskacije 1945. godine. Obitelj Hilleprand von Prandau poduzimala je različite aktivnosti na unapređenju gospodarstva na Vlastelinstvu, odnosno posjedu. Pri tome su mijenjali organizaciju posjeda kako bi omogućili njegovo bolje funkcioniranje i privređivanje. Obitelj von Normann-Ehrenfels nastavila je održavati posjed preuzevši ga posljednjih desetljeća njegova postojanja. Obje obitelji nastojale su dio prihoda uložiti u unapređenje školstva na valpovačkom području. Obitelj Hilleprand von Prandau uložila je početkom 19. stoljeća dio vlastelinskih prihoda u izgradnju kazališne zgrade te sve do polovine stoljeća brinula o  troškovima njezina održavanja. Obje obitelji omogućile su svojim djelovanjem, tijekom više od dva stoljeća, društveni, kulturni, obrazovni i gospodarski razvoj valpovačkoga područja.

Segment izložbe u Muzeju likovnih umjetnosti oslikao je likovnu baštinu Valpovačkih vlastelina, privatnu obiteljsku zbirku koja se nalazila u valpovačkom dvorcu. Koncept izložbe  prikazao je stil života jedne imućne plemićke obitelji, elitističkog stila života u kontekstu malene lokalne sredine.

Muzej Slavonije u zbirkama Povijesnoga odjela, Odjela umjetničkoga obrta, Numizmatičkoga, Etnografskoga te Odjela knjižnice čuva brojne predmete vrijedne obiteljske ostavštine, a njihove članove uistinu i možemo nazvati Bibliofilima, kolekcionarima i donatorima.

Sačuvana ostavština obitelji Prandau-Normann u Muzeju Slavonije svjedoči danas o životu i navikama vlasnika Valpovačkog vlastelinstava, njihovim interesima, društvenim usmjerenjima, oslikavajući život ovoga područja tijekom više od dva stoljeća.

Državni arhiv u Osijeku, u svom dijelu sudjelovanja na izložbi s četiri lica, iznio je na svjetlo dana izbor dokumenata i drugih zapisa iz svoga fundusa, koji čine arhivski fond Valpovačkog vlastelinstva u razdoblju od 1727. do 1945. godine.

 

Muzej Valpovštine smješten je u nekadašnjem obiteljskom obitavalištu valpovačkih vlastelina, baroknom dvorcu Prandau-Normann, u središtu Valpova. Obitelj baruna Hilleprandu von Prandau i grofova Norman Ehrenfelški bila je u posjedu dvorca – utvrde od 1721. godine do 1945. godine. Tijekom ta dva i pol stoljeća vlastelinstvo je dalo obilježje cjelokupnom kulturnom životu Valpova, ali i Slavonije i Baranje. Muzej je danas u posjedu vrijedne zbirke iz ostavštine  plemićkih obitelji. Kako je Muzej Valpovštine smješten u domu obitelji, ostavština je prezentirana u autentičnom ambijentu. Iz predmeta koji su bili inventar dvorca iščitavamo preferencije i životni stil obitelji koja je njima bila okružena u svojoj svakodnevici.

Na svečanom otvorenju najavljen je zajednički dvojezični katalog koji je svečano promoviran 11. srpnja. Predstavljači, ugledni stručnjaci i znanstvenici: prof. dr. sc. Žarka Vujić, prof. dr. sc. Zvonko Maković  i dr. sc. Milijana Lučić s područja muzeologije, povijesti umjetnosti i arhivistike iznimno su se pozitivno osvrnuli na katalog, ocijenivši ga značajnim doprinosom u prepoznavanju, tumačenju i prezentaciji slavonske kulturne baštine.

Suizdavačka je to  publikacija Državnoga arhiva u Osijeku, Muzeja Slavonije, Muzeja likovnih umjetnosti Osijek i Muzeja Valpovštine. Uredništvo potpisuju: dr. sc. Marina Vinaj, Ivana Knežević Križić, dr. sc. Danijela Jelaš, Ivan Roth  i Mirjana Paušak

 Uz djelatnike baštinskih ustanova (dr. sc. Dražena Kušena, dr. sc. Danijela Jelaša, Antu Grubišića Radmilu Biondić, Andreju Šimičić, Grgura Marka Ivankovića, Ivanu Knežević Križić, dr. sc.  Marinu Vinaj, mr. sc. Branislava Miličića, Vlastu Šabić, Ivana Rotha, Mirjanu Paušak) na katalogu su u izradi tekstova i kataloških jedinica sudjelovali i znanstvenici s Filozofskog fakulteta u Zagrebu prof. dr. sc.  Dragan Damjanović te s Umjetničke akademije Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku: doc. dr. sc.  Jasminka Najcer Sabljak te doc. dr. sc. Margareta Turkalj Podmanicki, doc. dr. sc.  Brankica Ban.  S Instituta za povijest Slavonije, Baranje i Srijema u Slavonskom Brodu dr. Milan Vrbanus,  Silvija Lučevnjak iz Zavičajnog muzeja Našice, Sunčana Bašić iz Glazbene škole Franje Kuhača u Osijeku te Eduarda Lackovića iz Turističke zajednice Grada Valpova.

Oblikovanje i pripremu kataloga sjajno je odradio Čarobni tim d.o.o iz Osijeka, a tiskan je u Grafici d.o.o. Osijek. Grafička dizajnerica Mirta Kapetanović, dugogodišnja suradnica Muzeja Slavonije, oblikovala je katalog koji, prema riječima prof. dr. sc. Žarke Vujić s Katedre za muzeologiju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, svojom kvalitetom, uistinu može ići u svijet.

Lekturu tekstova odradila je profesorica Dijana Rešicki, a korekturu Uredništvo kataloga, uz pomoć Vesne Barjaktarić i Andreje Šimičić iz Muzeja Slavonije. Prijevod tekstova, odolijevajuči rokovima, odradila je Lingua d.o.o. Osijek

Fotografije za ovaj bogati katalog izradili su: dr. Dragan Damjanović, Milan Drmić, Marin Franov, Darko Jančikić, Zlatko Gregurić, dr. sc. Danijel Jelaš, Bruno Jobst, Ivan Novokmet, Silvija Lučevnjak, Jasminka Najcer Sabljak, Eduard Lacković, Ivan Roth, Marin i Domagoj Topić, Goran Vranić.

Tijekom trajanja izložbe organizirani su brojni popratni sadržaji: stručna vodstva, zajednička gostovanja, radionice, predavanja koja su organizirali i muzejski i arhivski pedagozi, (dr. sc. Danije Jelaš, Jesenka Ricl, Leonilda Konti, Kristina Delalić Vetengl)  uz iznimnu marketinšku podršku (Erike Žilić Vincetić, Angeline Lončarić te Jasminke Mesarić).

Velik broj posjetitelja, domaćih, ali i stranih, imao je priliku upoznati valpovačke vlasteline, ali i vrijeme u kojemu su živjeli, doživjeti Osijek i Valpovštinu u protoku dva stoljeća.

Na promociji kataloga istaknuta je želja izdavača da katalog zaživi i u virtualnom okruženju, uz  podršku Katedre za muzeologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i zalaganje doc. dr. sc.  Gorana Zlodija. Bogata građa valpovačkih  vlastelina, dio je bogate kulturne priče  Valpova, Osijeka, naše Slavonije na taj bi način postala i ostala dio virtualnog svijeta široko dostupnog izvan vremenskih i prostornih granica.

Zaključiti treba da je izložbeni projekt četiriju baštinskih ustanova Osijeka i Valpova Valpovački vlastelini Prandau – Normann, po prvi puta objedinivši bogatu kulturno-povijesnu građu uz kvalitetan katalog, uistinu možemo okarakterizirati kao projekt desetljeća.

Na žalost, podalje od medijske prezentacije kakovu ovakav projekt uistinu zaslužuje, možemo biti ponosi… i s ovom pričom, krenuti u svijet, zaključila je dr.sc. Marina Vinaj i za svoj cjeloviti prikaz projekta i njegova kataloga dobila zasluženi pljesak  posjetitelja, među kojima je bila i zamjenica gradonačelnika Ana Brajnović.

Autor: Vladimir Vazdar

Foto: Zlatko Gregurić