FESTIVAL ORGULJE HEFERER U VALPOVU

U sklopu prošlogodišnjeg 24. Festivala orgulje Heferer, koncertom sopranistice Josipe Lončar i orguljaša Alena Kopunovića Legetina u kapeli sv. Trojstva pri dvorcu Prandau-Normann u Valpovu, predstavljene su obnovljene orgulje pečuškog orguljara Jozsefa Angstera. Ove raritetne orgulje visoke spomeničke vrijednosti, obnovila je Umjetnička radionica „Heferer“ iz Zagreba.

Festival Orgulje Heferer promiče i njeguje glazbu od 1994. godine, te upozorava na potrebu očuvanja i obnove orgulja kao važnog dijela hrvatske kulturne baštine. Ciklus je to koncerata koji se svake godine održavaju diljem Hrvatske u sakralnim objektima i reprezentativnim prostorima koji posjeduju orgulje koje je izradila, restaurirala ili održava Umjetnička radionica Heferer iz Zagreba.

Valpovačke orgulje visoke su spomeničke vrijednosti, a izgrađene su u radionici glasovitog pečuškog orguljara Josefa Angstera 1876. godine. Orgulje u dvorskoj kapelici, naručio je valpovački barun Gustav Hilleprand von Prandau 1875. godine (dopremljene 1876.), inače vrsni orguljaš amater koji je bio jedan od utemeljitelja i prvi predsjednik Hrvatskog glazbenog zavoda u Zagrebu 1827. godine.

Grad Valpovo je i ove godine jedan od domaćina 25. Festivala Orgulje Heferer u sklopu kojeg će se u dvorskoj kapeli sv. Trojstva dvorca Prandau-Normann u Valpovu, 29. listopada (ponedjeljak) 2018. godine s početkom u 19:30 sati, održati koncert tenora Mateja Predojevića Petrića i orguljaša Maria Penzara.

Ulaz za sve posjetitelje je slobodan!

Veselimo se Vašem dolasku!

 

PROGRAM:

 

Andrea Antico da Montona (oko 1475. – nakon 1538.)

Tri frottole

 

Alessandro Stradella (1639. – 1682.)

Pieta, signore

 

Charles Gounod (1818. – 1893.)

Inter oves locum praesta

 

Georg Bohm (1661. – 1733.)

Vater unser im Himmelreich

 

Gioachino Rossini (1792. – 1868.)

Domine Deus

 

Gioachino Rossini

Cujus animam

 

Girolamo Frescobaldi (1583. – 1643.)

Partite sopra passacagli

 

Francesco Durante (1684. – 1755.)

Vergin tutto amor

 

Cesar Franck (1822. – 1890.)

Panis angelicus

 

Dietrich Buxtehude (1637. – 1707.)

Preludij u g-molu

 

Johann Sebastian Bach (1685. – 1750.) / Charles Gounod (1818. – 1893.)

Ave Maria

O IZVOĐAČIMA:

MATEJ PREDOJEVIĆ PETRIĆ, tenor – Pjevanje je usavršavao kod eminentnih vokalnih pedagoga poput Dunje Vejzović, Tomislava Mužeka, Francisca Araize, Snježane Bujanović Stanislav, Stojana Stojanova i drugih. Trenutno je student 5. godine integriranog prijediplomskog i diplomskog studija pjevanja u klasi prof. Dunje Vejzović na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Pohađao je seminare iz lieda kod prof. Gerharta Zellera i Anemarie Zeller, kao i operne seminare kod prof. Dunje Vejzović na Rabu, Tomislava Mužeka u Zagrebu i kod meksičkog tenora prof. Francisca Araize u Beču. Dobitnik je više nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima , a posebno izdvaja 1.nagradu i specijalnu nagradu organizatora natjecanjana međunarodnom pjevačkom natjecanju „Lazar Jovanović” u Beogradu. Nastupa na mnogobrojnim projektima, koncertima te gala opernim koncertima kao solist uz pratnju korepetitora, zborova i orkestara muzičkih akademija u Puli i Zagrebu, hrvatskog komornog orkestra, orkestara zagrebačkoga i riječkog narodnog kazališta te uz orgulje na koncertima iz serije koncerata orguljaškog festivala Heferer. Od opernih projekata nastupio je kao Bubi u Menottijevoj operi „Amelija ide na ples” u kazalištu „Mala Scena”, zatim studijski u ulozi Danielija u Verdijevoj operi „Sicilijanske večernje” u HNK u Zagrebu, kao Gericault u Papandopulovoj operi „Madame Buffault” u HNK u Zagrebu, kao Rektor u Janačekovoj operi „Lyshka Bystroushka” u HNK u Zagrebu. Nastupio je kao tenor solist u Gounodovom djelu Mors et Vita u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, u Božićnom oratoriju C. Sainta Saensa, u Bachovom Magnificatu, u Rossinijevoj Petite messe solennelle i u Mozartovoj Krunidbenoj misi. U srpnju 2017. je nastupio na Metropolitan International Music Festivalu za mlade operne pjevače kao jedini pjevač iz Europe u New Yorku (SAD) gdje je koncertno izvodio ulogu Rodolfa u Puccinijevoj operi „La Boheme” , a u lipnju 2018 ostvaruje svoj profesionalni debut kao Flavio u Bellinijevoj operi “Norma“ u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci. Osnovao je i komorni sastav za koncerte i evente pod nazivom “Matej Predojević Petrić & Trio.

 

MARIO PENZAR, orgulje – Istaknuti hrvatski orguljaš Mario Penzar (Slavonski Brod, 1961.) diplomirao je orgulje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a usavršavao se na Visokoj glazbenoj školi u Beču kod A. Mitterhofera i na majstorskim tečajevima u Austriji, Belgiji, Danskoj i Hrvatskoj (J. Ferrad, Ch. Dubois, L. Rogg, K. D’Hooghe i dr.). Godine 1989. dobio je prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju Flor Baron Peeters u Belgiji, a 1999. Nagradu Milka Trnina. Gostovao je u Danskoj, Belgiji, Velikoj Britaniji, Rusiji, Češkoj, Njemačkoj, Francuskoj, Portugalu, Švicarskoj, Austriji, Italiji, Španjolskoj, Mađarskoj, Sloveniji, Kuvajtu i u SAD. Nastupa solistički, uz simfonijske orkestre i komorne ansamble. Redovit je sudionik brojnih festivala u domovini i inozemstvu (Orgulje Zagrebačke katedrale, Dubrovačke ljetne igre, Osorske glazbene večeri, Glazbene večeri u sv. Donatu, Wienerorgelkonzerte, Orgeltage in Rheda/Hannover i dr.). Jedan je od utemeljitelja Hrvatskog baroknog ansambla. Bio je dugogodišnji umjetnički ravnatelj Organum Histriae (ranije Dani orgulja u Istri). Ostvario je brojne snimke za radio i televiziju te niz emisija o interpretaciji. Titularni je orguljaš Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. Profesor je orgulja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i predavač na Ljetnoj orguljaškoj školi u Šibeniku.