Pozivamo vas na:

4. HRVATSKI TRIENNALE KERAMIKE

koji se postavlja u Muzeju Valpovštine, Dvorac Prandau Norman – Valpovo s otvorenjem u petak 13. srpnja 2018 u 19:00 sati. Izložba traje do 1. kolovoza 2018.

Izložbu će otvoriti, ravnatelj Ustanove za kulturne djelatnost Ante Evetović-Miroljub, gospodin Zvonko Barišić.

O samoj izložbi govorit će gospodin Hanibal Salvaro, član Međunarodne akademije za keramiku i autor izložbe.
Organizatori izložbe u Valpovu su Ustanova za kulturne djelatnosti Ante Evetović-Miroljub iz Valpova i Likovni art dizajn centar LADICA iz Zagreba.

Časni pokrovitelji 4. Hrvatskog triennala keramike su Predsjednica Republike Hrvatske gospođa Kolinda Grabar Kitarović, Grad Osijek, Grad Rijeka, Grad Šibenik i Grad Zagreb.

Izložit će se djela dvadesetičetiri hrvatska umjetnika, a prema odabiru Međunarodnog žirija, koji je odredio i nagrade.
Dobitnica Zlatne plakete je Ivana Petan, a dobitnice Srebrenih plaketa su Sandra Ban, Nadica Eichhorn i Tončica Jelača Marijančević. Također je Nadici Eichhorn dodijeljena otkupna Nagrada Saponija, a Tončici Jelača Marijančević otkupna Nagrada Isa.

Dobitnici očitovanja izvrsnosti su: Marinko Jelača, Kristina Kojan, Ljubica Lovrenčić, Đurđa Medek, Marija Milić, Bruno Paladin, Melita Tomas, Iva Višković i Ivančica Vončina.

Posebno su izložena i djela osmoro hrvatskih umjetnika, koja su nastala pedesetih i šesdesetih godina u keramičkoj radionici Otto Krathacker u Zagrebu, te djela osmoro članova žirija koji su keramičari, tj. na izložbi se mogu vidjeti djela 40 umjetnika.
U aktualnom trenutku Hrvatska je premrežena sa znatnim brojem izložaba keramike i događanja kao što su umjetničke radionice i međunarodni susreti. Istovremeno bilježimo i uspješne nastupe na važnim selekcioniranim izložbama keramike u inozemstvu te sudjelovanje naših umjetnika na prestižnim međunarodnim susretima i radionicama umjetničke keramike. Možemo slobodno konstatirati kako međunarodni ugled i rezultati znatno nadilaze uložena sredstva. Ali je svakako odraz već stogodišnje tradicije organiziranog djelovanja na području umjetničke keramike. No kako je većina izložaba hrvatske keramike klupskog karaktera, jer uglavnom izlažu samo članovi pojedinih udruženja to je u takvoj konstelaciji osnovan 2008. Hrvatski triennale keramike sa zadaćom da bude poticajna inventur a trogodišnjeg stvaralaštva, na kojoj se mogu natjecati svi hrvatski umjetnici, neovisno kojeg su društva članovi, ali vrednovana uz pomoć vrlo kvalitetnog međunarodnog žirija, u kujem uvijek ima mjesta i za ponekog svjetski priznatog umjetnika koji je član međunarodne akademije ua keramiku u Genevi. Time je Triennale dobio svoju međunarodnu umjetničku reputaciju, a što olakšava prezentaciju u inozemstvu. Bilježimo nastupe u Sloveniji, Makedoniji i Argentini, a

4. Hrvatski triennale keramike bit će nakon prezentacije u Valpovu i Našicama postavljen u svjetski poznatom talijanskom središtu keramike Deruta.

Iako mnogi imaju običaj svrstavati keramiku u tzv. primijenjenu umjetnost, što bi moglo biti stvar jedne šire rasprave, svakako možemo konstatirati kako su djela hrvatskih keramičara jedini vid vizualnog stvaralaštva koji je stigao u neke daleke zemlje, čak i više od vrlo uspješnog animiranog filma. Stoga i ne čudi što su hrvatski umjetnici sa svojim keramičkim djelima u zadnje vrijeme bili prisutni i na važnim žiriranim međunarodnim izložbama i simpozijima, te pozivnim izložbama u Gualdo Tadino (Italija), Argentona (Španjolska), Kecskemet (Mađarska), Faenza i Milano (italija), Vichte (Belgija) i Cluj Napoca (Rumunjska), Xian (Kina), Heidelberg (Njemačka).

Važno je također spomenuti i uspješan nastup osječkih umjetnica Biserke Orešković i Melite Tomas na 4. Hrvatskom triennalu keramike.

Izložba je realizirana uz slijedeće podrške i donacije:
Izlagači, Igor Čatić, Saponia, ISA, Wienerberger, Keramika Nova, Krka (novo Mesto), NP Krka, TZG Hvara, TZ Baranje, TZG Opatije, TZG Siska, TZG Visa, suorganizatori te donatori koji su htjeli ostati anonimni

Nagrade i priznanja