Iza nas je najznačajnija valpovačka manifestacija – smotra,  amaterskog kulturnog stvaralaštva Ljeto valpovačko koja je ove godine proslavila svoju 50-u godišnjicu, a iznimna je čast ukazati na činjenicu kako je po prvi puta visoko pokroviteljstvo Ljeta valpovačkog prihvatila Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović te Ministarstvo kulture RH i Ministarstvo turizma RH.

Programom nikada bogatije, ovogodišnje Ljeto valpovačko održalo se od 22. lipnja do 1. srpnja, a kroz desetodnevni program u kojem je bilo više od trideset različitih kulturnih, zabavnih, gastronomskih i sportskih programa, Valpovo i Valpovčani svojim su posjetiteljima pokazali i potvrdili s koliko ljubavi i volje njeguju svoju dugu folklornu tradiciju i prenose je na nove naraštaje te koliko su odlučni u nakani da je i nastave.

50. Ljeto valpovačko započelo je folklornim koncertom HKUD-a Valpovo 1905. „Miris kruva“. Koncertu je prethodila kratka svečanost tijekom koje je gradonačelnik Matko Šutalo pojedincima, institucijama i udrugama zaslužnim za organizaciju ove najznačajnije kulturno-umjetničke manifestacije u Valpovštini podijelio prigodne zahvalnice.

Program je nastavljen u subotu prijepodnevnim nastupom plesača, pjevača i mandolinista KUD- Jedinstvo iz Splita, a poslijepodne u Valpovačkom je perivoju održan 5. Slama kup na kojem su se jahači natjecali u brzini i spretnosti. Prekrasno ih je bilo vidjeti ispred kulisa jednog od najljepših dvoraca kontinentalne Hrvatske Natjecanje je uspješno organizirala Konjogojska udruga Valpovštine. Nastupom Puhačkog orkestra DVD-a Valpovo i mažoretkinja zaključen je bogat programski dan.

Treći programski dan 50. Ljeta valpovačkog započeo je u nedjelju izvanrednim nastupom studentskog kulturno umjetničkog društva Ivan Goran Kovačić iz Zagreba, na ljetnoj pozornici na središnjem valpovačkom trgu. O vrijednosti tog folklornog ansambla dovoljno govori podatak da im je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović u prigodi Dana državnosti uručila Povelju Republike Hrvatske za izniman dugogodišnji doprinos u promicanju kulture i folklora u Republici Hrvatskoj i svijetu, a u prigodi 70 godina djelovanja.

Kao novina u programskoj shemi Ljeta valpovačkog posjetitelje je prvo oduševio dan koji je bio rezerviran isključivo za nastupe članova KUD-ova Valpovštine na smotri pod nazivom „Valpovština u pjesmi i plesu“ gdje su svoja plesna umijeća i način kako čuvaju svoje tradicijsko naslijeđe pokazali KUD „Šokadija“ Ladimirevci, Kulturna udruga  „Neven“ Petrijevci, Pjevačka skupina KUD-a „Ante Evetović Miroljub“ Veliškovci-Gat-Tiborjanci, HKUD Harkanovci, KUD „Koškani“ Koška, Muška pjevačka skupina „Satničani“ satnica, KUD Bizovac, KUD Šokadija Ivanovci-Marjančaci-Zelčin, KUD Bizovac, KUD „Šokadija“ Bocanjevci, KUD Cret te KUD „Nikola Šubić Zrinski“ Petrijevci.

Nakon Smotre kulturno-umjetničkih društava Valpovštine održane u dvorcu Prandau-Normann, na valpovačkom Trgu kralja Tomislava nastupio je tamburaški sastav Gazde. Energičan, rokerski nastup „Tamburaša u kožnim jaknama“ pružio je posjetiteljima nezaboravan doživljaj na jedan posve drugačiji način, kojeg je veselo mnoštvo prihvatilo s velikim oduševljenjem.

Program Ljeta valpovačkog nastavljen je u ponedjeljak, na Trgu kralja Tomislava. Kulturno umjetničko društvo Matija Gubec iz Karlovca zatvorilo je krug renomiranih plesnih ansambala koji su svojim nastupima Valpovčanima i njihovim gostima obogatili tri prijepodneva. Plesovima Karlovačkog Pokuplja, Korduna, orkestralnom izvedbom Prigorskih plesova te prigodnim , ovo kulturno umjetničko društvo s osamdesetogodišnjom tradicijom pokazalo je zavidnu uigranost i užitak u plesu i pjevanju pa su s lakoćom uspostavili kontakt s publikom koja nije štedjela dlanove i  pljeskom je nagradila njihovo umijeće. Na dojmljivom nastupu zahvalila im je zamjenica gradonačelnika Ana Brajnović.

Program je nastavljen u poslijepodnevnim satima jedinstvenom priredbom javnog čitanja. Knjiga Valpovčice, autora  Stjepana Najmana, promovirana prošle godine, svojim je sadržajem potaknula organizatore Ljeta valpovačkog da organiziraju javno čitanje s namjerom da neke od priča iz te knjige potaknu Valpovčane, posebno one starije,  da se prisjete anegdota i istinitih događaja koji na poseban način svjedoče o povijesti grada i njegovih stanovnika.

Jedan od definitivno najatraktivniji programa Ljeta valpovačkog jest kostimirani prikaz grofovskog lova u okruženju dvorca Prandau-Normann. I ove su godine sudjelovanje u prikaz odlaska valpovačkog grofa u lov, u koji često dolaze grofovi Janković iz Orahovice i Pejačević iz Našica te pratnja prihvatili članovi lovačkih društava s područja Valpovštine. Početak događanja redovito označuju zvuci rogista, nakon čega lovci fijakerima i zapregama kreću u šumu Zverinjak. Kako se tijekom prikaza spušta noć, da bi se grof sigurno vratio u dvorac pomagali su mu članovi LD-a „Šljuka“ Valpovo upaljenim bakljama. U takom ambijentu odana je i počast odstrijeljenoj lovini, a u programu su sudjelovali članovi Konjogojske udruge Valpovštine, Lovnog ureda Valpovo i HKUD-a „Valpovo 1905.“

Nakon što je u Centru kulture „Matija Petar Katančić“ otvorena izložba „50 godina Ljeta valpovačkog“ koja je dala kratki presjek povijesti ove manifestacije tijekom pola stoljeća, a koju je koncepcijski osmislio i realizirao dr. Dinko Župan i otvorio gradonačelnik Valpova Matko Šutalo, prvi su put poštovatelji rada najpoznatijeg Valpovčanina mogli njegovo djelo upoznati kroz projekt Dani Matije Petra Katančića. Idejni začetnik ovog događanja, koje ima intenciju postati tradicionalno, dr. Dinko Župan naglasio je kako je projekt Dani Matije Petra Katančića u Valpovu (Katančićevi dani) zapravo platforma na osnovi koje bi se gradila daljnja istraživanja Katančićeve ostavštine i proširivala kulturna politika grada. Ta je manifestacija imala i konkretne ciljeve, koji se odnose na prikupljanje, digitaliziranje i prevođenje povijesne građe vezane uz Katančića, organiziranje interdisciplinarnih znanstvenih predavanja o Katančiću i tematici kojom se Katančić bavio te izdavanje Katančićevih djela. U sklopu manifestacije organizirala bi se popularno-znanstvena predavanja i izdavao zbornik radova, organizirala filološka ljetna radionica, Sajam numizmatike i antikviteta, tematske izložbe u Muzeju Valpovštine te koncerti u kapelici, a već je sastavljena lista zanimljivih tema kojima bi se mogla baviti popularno-znanstvena predavanja. Svoj doprinos boljem upoznavanju Matije Petra Katančića dao je i profesor Josip Parat s Hrvatskog instituta za povijest, koji je održao predavanje pod nazivom „Matija Petar Katančić i antikna povijest.

Bogat programski dan zaključen je koncertom u Centru kulture Matija Petar Katančić, a valpovačkoj se publici predstavio renomirani Zagrebački komorni orkestar sa solisticama Alejandrom Torres i Mijom Grubišić pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture.

Grad Valpovo je ovo godine po prvi puta bio domaćin državne kulenijade. Naime, u Centru kulture „Matija Petar Katančić održano je XVIII. ocjenjivanje kakvoće kulena na kojoj se šampionskom titulom okitio OPG „Bucić Ivan“ iz Donje Pištane. Riječ je o državnom natjecanju koje se odvija pod pokroviteljstvom Hrvatske gospodarske komore.

Matica hrvatska – Ogranak Valpovo već pune 23 godine njeguje tradiciju promoviranja edicije Valpovački godišnjak, u kojem se na zanimljiv i pristupačan način progovara o događajima i ljudima koji su obilježili razdoblje od jednog do drugog Ljeta valpovačkog, ali i drugim temama važnim za ovaj mali kraj bogate prošlosti. Njegov autor Stjepan Najman za ovu je prigodu posebno izdvojio ovogodišnje radove nadbiskupa u miru Marina Srakića  o problematici valpovačkog dekanata u vrijeme biskupa Strossmayera, rad Darka Varge o biografiji Milana Wellea te rad Darka Grgića o nahiji Valpovo u sklopu Popisa sandžaka Požega.

Raznovrstan program 50. Ljeta valpovačkog nastavio se u petak, 29. lipnja 2018. godine, kada su veliku dvoranu Centra kulture „Matija Petar Katančić“ u Valpovu ugostile mlađe sekcije kulturno umjetničkih društava Valpovštine u sklopu Dječje smotre folklora. Svoj šarolik repertoar tradicionalnih pjesama, plesova, narodnih nošnji, predstavila su djeca iz folklornih ansambala: 01. HKUD „Valpovo 1905“ Valpovo – Mlađa i starija skupina 02. KUD „Šokadija“ Bocanjevci 03. KUD „Kolo“ Nard 04. KUD „Šokadija“ Ivanovci-Marjančaci-Zelčin 05. HKUD „Biseri Slavonije“ Beničanci 06. KUD „Slavonac“ Podravska Moslavina 07. KUU „Napredak“ Podravski Podgajci 08. KUD „Đeram“ Viljevo 09. KUD „Matija Gubec“ Donji Miholjac.

Nakon Dječje smotre folklora, na istome mjestu održan je tradicionalan koncert pjevačkih zborova: Hrvatskog pjevačkog društva „M.P. Katančić“ iz Valpova, Crkvenog pjevačkog društva „MIR“ iz Belišća te posebnih gostiju – Dječački zbor Muhachevo iz Ukrajine koji je sa svojim umjetničkim voditeljem i dirigentom Volodymyrom Volontyrom, zborovođom – Oksanom Volontyr te korepetitorom Khrystynom Volontyr do sada predstavio umijeće zborskog pjevanja u 20 europskih zemalja: Austriji, Belgiji, Hrvatskoj, Češkoj, Estoniji, Francuskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj, Mađarskoj, Italiji, Litvi, Latviji, Poljskoj, Rumunjskoj, Rusiji, Sloveniji, Slovačkoj, Srbiji, Španjolskoj i Portugalu. Zbor od 35 dječaka osvojio je brojne nagrade na ukrajinskim i internacionalnim natjecanjima, a samo neki od njih su: Internacionalni festival dječačkih zborova u Solnoku (Mađarska, 1990., 1995.), pobjeda na D. Zadorovoj umjetničkoj nagradi (Ukrajina, 1997.), 44. i 46. Europski festival omladinskih zborova u Neerpeltu (Belgija, 1996., 1998.), Internacionalni festival dječjih i omladinskih zborova u Kyivu (1997., 2003.,2005.), 8. internacionalni glazbeni festival „Gaja – 2000“ (Portugal), Internacionalni omladinski glazbeni festival „Summa cum Laude“ u Beču (Austrija, 2007.), 37. kongres „Pueri Cantores“ u Granadi (Španjolska, 2012.), 24. omladinski glazbeni festival „Eurochestries“ u Charente-Maritimeu (Francuska, 2013.), Internacionalni omladinski glazbeni festival „Shengensky Poludnik“ u Kosicama (Slovačka, 2012., 2015.), 12. europski festival omladinskih zborova „Giuseppe Zelioli“ (Italija, 2016.) i 66. festival mladih umjetnika u Bayreuthu (Njemačka, 2016.). Ovi mnogobrojno puta nagrađivani zborovi, svojim su repertoarom sakralnog, svjetovnog i suvremenog karaktera, od skladbe do skladbe oduševljavali prisutne svojim raskošnim pjevačkim umijećem.

Svoju je treću zbirku pjesama pod nazivom „Otpali list“ valpovačkoj javnosti i njihovom gostima predstavio naš sugrađanin Tomislav Šutalo u prepunoj dvorani Centra kulture. Program su upotpunili valpovački ljubitelji poezije te belišćanski glazbenik Zvonimir Iveković koji je otpjevao nekoliko pjesama gosp. Šutala.

Središnji dio programa i ove je godine bio posljednjeg dana manifestacije koji je započeo eko-etno sajmom i vašarom ljeta valpovačkog u okolici prekrasnog valpovačkog perivoja te prezentacijom autohtonih jela KUD-ova Valpovštine gdje se  uvijek iznova izvuče neka zaboravljena slatka ili slana poslastica iz kuhinja naših baka. Posebno svečano bilo je u poslijepodnevnim satima kada je valpovačkim ulicama preko središta grada krenula svečana povorka folklornih skupina i šokačkih zaprega, nakon koje je slijedila smotra folklora. Tom su se prigodom valpovačkoj publici predstavili HKUD Valpovo 1905. Valpovo, KUD „Sv. Antun“ Pokupska Dolina, FA „Mladost“ Samobor, KUD Ogranak Seljačke sloge Drenovci, KUD „Prigorec“ Sveti Petar Orehovec, KUD „Šokadija“ Strizivojna, KUD Puračić BIH, KUD „Grančica“ Đeletovci, KUD Drežnik, HKUD Beli Manstir, HKUD „Kolo“ Subotica, Srbija te HKUD „Željezničar Osijek. Posljednji dan Ljeta valpovačkog završio je gledanjem utakmice naše nogometne reprezentacije protiv Danske na velikom video-zidu postavljenom na središnjem trgu te koncertom Miroslava Škore koji je potrajao dugo u noć.

Kada biste upitali stanovnike Valpova i okolice koji su za njih najljepši dani u godini, koji ih podsjećaju na prošlost, djetinjstvo i vraćaju pomalo zaboravljene mirise i okuse tradicije, većina njih spremno bi vam, bez previše kolebanja odgovorila da je to kraj lipnja kada cijeli grad živi u znaku Ljeta valpovačkog.

Nadamo se da ste uživali i vidimo se do godine!

U nastavku je izdvojena galerija od nekoliko slika sa svakog događaja. Ukoliko želite pregledati galerije slika sa svih događanja na ovogodišnjem Ljetu valpovačkom, to možete na internet stranicama TZ Valpovo, klikom na ovu poveznicu.

Skip to content