Grad Valpovo imao je veliku čast i zadovoljstvo u nedjelju, 03. lipnja 2018.god. ugostiti Predsjednicu Republike Hrvatske gđu. Kolindu Grabar Kitarović koja u sklopu programa privremenog preseljenja svog Ureda boravi u Osječko-baranjskoj županiji od 01. – 04. lipnja 2018.god.

Za doček Predsjednice gradonačelnik Grada Valpova Matko Šutalo, u suradnji sa Valpovačkim poduzetničkim centrom i Turističkom zajednicom Grada Valpova organizirao je Sajam OPG-ova Valpovštine uz kulturno-umjetnički program na Trgu kralja Tomislava u Valpovu.

Po dolasku Predsjednice svi okupljeni imali su mogućnost pozdraviti se i rukovati s Predsjednicom, te zajedno s Predsjednicom obići štandove izlagača.

Predsjednica je tada iz prve ruke imala priliku čuti lijepe stvari kojima se može podičiti naš kraj, ali i probleme koji muče i tište sve nas, a u cilju rješavanja istih na državnoj razini.

Nakon druženja Predsjednice s građanima i predstavnicima OPG-ova na Trgu, druženje s poljoprivrednicima i ostalim zainteresiranim građanima nastavilo se na Skupu predstavnika OPG-ova Osječko-baranjske županije u velikoj dvorani Centra kulture Matija Petar Katančić u Valpovu.

Nakon pozdravnih govora gradonačelnika Grada Valpova Matka Šutala, župana Osječko-baranjske županije Ivana Anušića i Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović započela je panel rasprava na kojoj su osim navedenih sudjelovali i izv.prof.sc. Snježana Tolić, profesorica na poljoprivrednom fakultetu u Osijeku, mr. sc. Lidija Maurović Košćak, direktorica Lokalne Razvojne Agencije Valpovo – Petrijevci te viši stručni savjetnik iz Hrvatskog Zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu Ivica Lovrinčević.

 Panelisti su Predsjednici gđi. Grabar Kitarović prezentirali vrijednost i bogatstvo malih obiteljskih gospodarstava Valpovštine, izvijestiti je o stanju poljoprivrede na području Osječko-baranjske županije, ali i istaknuli probleme s kojima se suočavaju poljoprivrednici najistočnijeg dijela Lijepe naše. Predsjednica je također imala prilike čuti i tijek realizacije projekata    Organic Bridge i BIT NET, a čija je svrha između ostalog izgradnja poduzetničkog inkubatora čijim prostorom bi se služili i poljoprivrednici te u njemu imali svoje proizvodne kapacitete, edukacija i jačanje položaja malih poljoprivrednih gospodarstava, brendiranje domaće autohtone sorte, organizacija seminara, radionica na temu poljoprivrede i sl.

Druženje s Predsjednicom završilo se u 11:00 sati zbog nastavka protokolarnih obaveza, no prije samog odlaska Predsjednica je zahvalila Gradonačelniku Šutalu na lijepom dočeku te  ugodnom druženju u našem Gradu.

Ovom prilikom zahvaljujemo se svima koji su sudjelovali u organizaciji dočeka Predsjednice Republike Hrvatske gđe. Kolinde Grabar Kitarović u Valpovu, kao i svim okupljenim građanima koji su zajedno s gradonačelnikom gosp. Šutalom omogućili da se Predsjednica u Valpovu osjeća ugodno i dobrodošlo za ponovni dolazak.

Foto: Zlatko Gregurić