Nakon višegodišnjih priprema i istraživanja otvorena je zajednička izložba četiri  kulturne ustanove  pod imenom „Valpovački vlastelini Prandau-Normann u Osijeku i Valpovu“.  U  Muzeju Valpovštine,  obitavalištu obitelji,  prikazan je svakodnevni život plemića.

Povodom otvorenja posjetiteljima su na ulazu u dvorac u Valpovu dobrodošlicu poželjele djevojke KUD-a Valpovo 1905.  prigodno odjevene u valpovačku narodnu  nošnju, a pijesmom je uveličao doživljaj Ženski vokalni sastav „Snaše“ pri KUD-u iz Narda. Svečano otvorenje započelo je obraćanjem Zvonka Barišića, ravnatelja Ustanove za kulturne djelatnosti Ante Evetović-Miroljub, u čijem sastavu djeluje i Muzej Valpovštine, potom zamjenika župana Osječko-baranjske županije Gorana Ivanovića, ali i nasljednika dvorca Georga Barona von Pereira-Arnstein (praunuk posljednjeg valpovačkog grofa Rudolfa Normanna nap.a.).  Otvorenju je nazočila i izaslanica ministrice kulture Rašeljka Bilić. Čast samog otvorenja izložbe pripala je gradonačelniku Valpova Matku Šutalu, a tom prigodom u  kapelici su se oglasile orgulje na kojima je zasvirao muzikolog Goran Lovrić.

Autorica izložbe u Valpovu  je viša  kustosica- voditeljica Muzeja Valpovštine Mirjana Paušak, a za dio o kripti korišteni su radovi Ede Lackovića,voditelja Centra za kulturu pri istoj Ustanovi.

Veliki doprinos izložbi dao je Atelje Griva, odnosno akademska slikarica Slobodanka Griva Šokac i Davor Šokac (student likovne akademije). Povjeren je studiju „Čarobni tim“

Dizajn i tisak  postera i promo materijala za sve četiri ustanove ( DAOS, MS, MLUO i MV) povjeren je studiju „Čarobni tim“ , odnosno dizajnerici Mirti Kapetanović.

U postavu izložbe treba istaknuti rad Darka Jančikića, vanjskog suradnika Muzeja. Za završni „glanz“ prije otvorenja zaslužna je obitelj Štrok.

Na otvorenju su uz mnogobrojne ugledne valpovčane i osječane nazočili i predstav ravnatelji ustanova suorganizatora izložbe i djelatnici tih Ustanova, odnosno kustosi autori izložbi u preostale tri Ustanove  te predstavnici medija, koji su najavili i svoj ponovni dolazak radi detaljnijeg obavještavanja o toj atraktivnoj izložbi.

Od članova plemičke obitelji osim   Georg Baron von Pereira-Arnstein sa suprugom Mariom, nazočili gospodin Predrag Petrović (praunuk grofa po majci pl. Berks) , dr. Aleks Vest (unuk brata grofice Julijane Normann) i rođak pl. Adamović čepinski ( majka grofice Julijane Normann, bila je iz obitelji pl. Adamović.

Muzej Valpovštine smješten je u nekadašnjem obiteljskom obitavalištu valpovačkih vlastelina, baroknom dvorcu Prandau-Normann, u središtu Valpova. Obitelj baruna Hilleprandu von Prandau i grofova Norman Ehrenfelški bila je u posjedu dvorca – utvrde od 1721. godine do 1945. godine. Tijekom ta dva i pol stoljeća vlastelinstvo je dalo obilježje cjelokupnom kulturnom životu Valpova, ali i Slavonije i Baranje. Muzej je danas u posjedu vrijedne zbirke iz ostavštine  plemićkih obitelji. Kako je Muzej Valpovštine smješten u domu obitelji, ostavština je prezentirana u autentičnom ambijentu. Iz predmeta koji su bili inventar dvorca iščitavamo preferencije i životni stil obitelji koja je njima bila okružena u svojoj svakodnevici.  Predmeti nam danas govore o imućnosti i rafiniranom ukusu članova obitelji, ali i o  organiziranosti domaćinstva.

Zanimljivo je kako danas svaki pojedini predmet, dokument, pa čak i sačuvani račun svjedoče o ovisnosti Valpova o vlastelinskoj obitelji, ali i plemićke obitelji o Valpovčanima. O međusobnoj koheziji i fuziji života i radinosti obitelji sa stanovništvom govori gotovo svaki muzejski predmet.

Obitelj je duboko njegovala svijest o svojim korijenima, što je vidljivo iz ukrasnih i uporabnih predmeta koji su se nalazili u dvorcu.  Tako grbovi obitelji, koji simboliziraju plemenito podrijetlo obitelji krase mnoge predmete iz ostavštine.

Na izložbi će biti prezentirana zbirka porculana, zbirka stakla, zbirka srebra te  primjerci namještaja. Od porculana je zastupljen onaj sa žigovima Meissen,  Epiag D.F. , Porzellan Haus Ernst Wahliss,  Pirkenhammer,  Minton,  zatim bečki porculan s različitim signaturama  s ili bez oznake godine.

Članovi obitelji pokapani su u kriptu kapelice sv.Roka.To će također biti prezentirano na izložbi. Na tužne događaje u obitelji podsjećaju sačuvane osmrtnice (neke u okvirima portreta i fotografija) ali i tiskane molitve s fotografijama pokojnika i datumom njihove smrti.

Dakle u Muzeju Valpovštine može se ući u ambijent života i smrti valpovačkih vlastelina.

Izložba-e u sve četiri Ustanove u Osijeku i Valpovu mogu se pogledati do kraja lipnja.
U Muzej Valpovštine možete doći u radno vrijeme za posjetitelje ponedjeljak i četvrtak od 16-19 i utorak,srijeda i petak od 10 -12. Za grupne posjete uz najavu moguć i drugi termin po predhodnom dogovoru.

Najavljujemo i organizirani prijevoz na izložbe u Osijeku 12. svibnja (subota). Detaljne obavijesti o tom izletu objavit će mo na vrijeme.