Ustanova za kulturne djelatnosti „Ante Evetović – Miroljub“ Valpovo Vam donosi:

*** GLAZBENU ATRAKCIJU ***

” BOW vs. PLECTRUM “

(Gudalo protiv trzalice)

 

Vrijeme: Petak, 23. ožujak 2018. u 19,30 sati
Mjesto: Kapela dvorca Prandau – Normann, Valpovo

 

ULAZ: SLOBODAN!

Utemeljeni u siječnju 2016. godine, duo „Bow vs Plectrum“ (Gudalo protiv trzalice) kojeg čine svjetski priznati glazbenici Filip Novosel na tamburi i Tihomir Hojsak na kontrabasu pokazao je koliko dobre glazbene energije i emocije može donijeti neočekivani spoj dva instrumenta u originalnim skladbama.

Dva žičana instrumenta s različitom tradicijom sviranja utemeljenoj na hrvatskoj tradicionalnoj glazbi, u rukama Filipa i Tihomira donose etno jazz s panonskim prizvucima. Vrhunske improvizacije ispunjene narodnim glazbenim motivima u potpunosti razotkrivaju dosege oba instrumenta – tambure i kontrabasa.

Brojni nastupi diljem Hrvatske i svijeta ovaj su dvojac istisnuli u sam vrh svjetske glazbene scene te donijeli iznimnu pozornost medija.

Izvedbama u Americi na poseban su način predstavili tradicijsku glazbu i suvremeni jazz, a za to su dobili i posebna priznanja za doprinos u kulturi kalifornijske kongresnice Janice Hahn te priznanje kalifornijskog senata.

U listopadu 2017 duo odlazi na svoju prvu kinesku turneju. Nastupima u Jinchengu na Chuama Music Festivalu, te Tianchang festivalu u Pekingu na kojima su oduševili publiku otvorili su vrata za buduće suradnje na azijskom tržištu koje se planiraju realizirati već u 2018. godini.

Bow vs Plectrum na najbolji način spajaju hrvatsku tradiciju sa suvremenim glazbenim izričajem te tako na najbolji način predstavljaju Hrvatsku na brojnim nastupima diljem svijeta. Njihovi su nastupi prava poslastica za glazbene znalce, ali i pravo otkriće vrijednosti hrvatske baštine koju prenose diljem svijeta na originalan i neočekivan način. Spoznali su to i u veleposlanstvu Republike Hrvatske u Washingtonu i pozvali duo da održi koncert povodom proslave 25 godina diplomatskih odnosa između Hrvatske i SAD-a, a cijeli događaj bio je pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović.

U posljednjih godinu dana glazbena atrakcija Bow vs Plectrum osim u Kini i SAD-u svojim je glazbenim nastupima privukla pozornost publike u: Belgiji, Italiji, Austriji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji. Osim brojnih nastupa duo je ostvario i brojne suradnje s glazbenicima kao što su Matija Dedić, Vlatko Stefanovski, Theodosii Spassov, Žan Tetičkovič (prvi album Bow vs Plectrum), a svoj drugi album Strings Only snimili su s gudačima Zagrebačke filharmonije. Od ostalih suradnji izdvajaju se one sa Tamburaškim orkestrom HRT-a i Gibonnijem.

U bližoj budućnosti Filip i Tihomir pripremaju veliki glazbeni užitak za hrvatsku publiku u obliku zajedničkog albuma sa Zlatanom Stipišićem Gibonnijem, a imat će čast svojim koncertom u Europskom parlamentu najaviti i predsjedanje Hrvatske Odborom ministara Vijeća Europe.

Oba njihova albuma proglašena su za album godine u kategoriji instrumentalne glazbe.

S radošću Vas očekujemo!