O izložbi:

“Izložba 60 godina Muzeja Valpovštine ima koncept fragmenata iz prošlosti rada Muzeja. Ona u ovo blagdansko vrijeme nosi nit sentimentalnih sjećanja na vrijeme kad je Muzej nastao. To nije pregledna izložba, niti tom izložbom želimo prikazati povijesni pregled rada muzeja. To je jedan slobodni gotovo zaigrani prikaz naše prošlosti. Ovdje ni datumi ni imena nemaju svoje značenje, to je igra „flashbackova“ jedne prošlosti. Topla zaigrana priča u zimskoj idili božićnog vremena.
Katalozi izložbi popratni su sadržaj izložbe. Ovdje je drugi redoslijed. Prvo je predstavljen Vodič kroz zbirke Muzeja Valpovštine, povodom 60 godina rada, a izložba je popratni sadržaj. Vodič govori o svim vrijednim predmetima koje Muzej Valpovštine posjeduje, a izložba neobavezno govori o radu Muzeja.
Na izložbi su prezentirani stari rekviziti postava; rukom pisani posteri i crtane slike. Danas već i ti rekviziti mogu postati dio eksponata. Muzej ima dobro očuvan foto-arhiv starog postava i uz te rekvizite svjedok je vremena od prije 60 godina kako se nekad radilo u muzejima. Zanimljivi su stari plakati, također pisani rukom koji pozivaju na posjet Muzeju, kao i fotografije učenika i osoblja Muzeja koji su prikupljali predmete za muzejske zbirke. Dok su u 19.st. muzejske zbirke formirali i poklanjali muzejima bogati pojedinci, naš muzejski arhiv govori kako su nastajali lokalni muzeji u manjim sredinama u vrijeme socijalizma.” (Mirjana Paušak)

Riječi autorice govore sve! Sutra, 22. prosinca 2017. godine u 18,00 sati, posjetite naš Muzej Valpovštine u dvorcu Prandau-Normann kako bismo svi zajedno proslavili jubilej našeg neprocjenjivog kulturnog blaga!

Skip to content